Thise Mejeri stopper brug af klimabelastende sojabønner før tid

Det er ikke kun et spørgsmål om klimaet, indrømmer mælkeproducent.

2:28
Allerede i 2020 blev et flertal andelshaverne i Thise Mejeri om at sojabønner skal droppes fra foderet. Nu har man besluttet at rykke den plan frem.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Om mindre end et år er det slut med at købe Thise-mælk og Thise-ost fra køer, der har spist sojabønner. 

Et flertal af andelshaverne i det nordvejstjyske mejeri har besluttet af fremrykke planerne om at droppe brugen af de klimabelastende bønner. Det betyder et komplet ophør af soja og overgang til dansk produceret foder med virkning fra 1. oktober 2023.

- Det er en stor beslutning. Vi skal have fundet noget andet at fodre vores køer med, lyder det fra landmand Søren Just fra Vildbjerg, der er medlem af bestyrelsen i Thise Mejeri. 

For nylig stemte han for at fremrykke planerne for udfasningen af de små bønner. 

Sammen med sine kollegaer har han i flere år arbejdet for komme af med den lille, grønne bønne og i stedet satse 100 procent på dansk produceret foder. 

- Det er den rigtige vej at gå, understreger han. 

For at sikre forsyningen af foder har mejeriet valgt at godkende brug af europæisk foder. 

Søren Just er mælkeproducent ved Vildbjerg.
Søren Just er mælkeproducent ved Vildbjerg.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

På verdensplan spiller sojabønner en stadig større rolle. Hovedparten af de mange millioner tons bønner bliver ifølge Statista produceret i USA eller Brasilien

Særligt sidstnævnte har affødt en hel del kritiske røster blandt klimaforskere og naturforkæmpere. For det første skal de mange bønner fragtes tusindvis af kilometer til Danmark, før de ender som koføde. For det andet har de små bønner i flere tilfælde også været medvirkende til afskovning af Amazonas, beretter Verdensnaturfonden

- Det her er vores mulighed for at redde en smule regnskov, siger den vestjyske mælkeproducent. 

Handler også om kroner og ører

Den vestjyske landmand og hans kolleger skeler ikke kun til regnskoven, når de vælger at droppe sojabønnerne. De har også kig på priserne. 

Det seneste års tid har prisen på sojabønner ramt et rekordhøjt niveau. Det koster på bundlinjen. Derfor er det oplagt for landmændene at fremrykke bønne-farvelet. 

- I lange perioder har sojabønner været den billigste proteinkilde for vores køer, erkender Søren Just, der nu må kigge andre steder efter foder.

Millioner af træer i Amazonas har måtte lade livet for give plads til produktionen af sojabønner.
Millioner af træer i Amazonas har måtte lade livet for give plads til produktionen af sojabønner.
Foto: Mauro Pimentel/AFP/Ritzau Scanpix

Hos mejeriet i Salling er man heller ikke bleg for at indrømme, at et farvel til bønnerne handler om kroner og klima. 

- Efterspørgslen på soja er meget høj, men vi har ikke råd til at inddrage mere natur til landbrugsarealer, lyder det fra Poul Pedersen, der er mejeriets direktør. 

Tiden er moden

Henrik Hauggaard-Nielsen er cand.agro og professor på Institut for Mennesker og Teknologi ved RUC. I magasinet Ræson har han argumenteret for, at tiden er inde til at droppe importen af sojabønner

Han roser andelshavernes beslutning om at droppe sojabønnerne. 

- Der er stort behov for, at nogle producenter viser vejen. Dansk landbrug har store udfordringer med at være fastlåst, når man skal forandre sig, siger han. 

Den første aftale om at droppe sojabønnerne blev indgået i Thise-bys forsamlingshus.
Den første aftale om at droppe sojabønnerne blev indgået i Thise-bys forsamlingshus.
Foto: Thise.dk

Hos Thise Mejeri håber de, at beslutningen om at droppe sojabønnerne kan inspirere andre mælkeproducenter til at følge trop. 

- Det giver en god fornemmelse i maven, men vi føler, at det en god og indlysende idé, siger Poul Pedersen. 

Ifølge Henrik Hauggaard-Nielsen er der et stort klimapotentiale, hvis dansk landbrug skruer ned for foderimporten. 

- Vi får nogle mere robuste systemer, hvis dyrkning af foder og hushold hænger bedre sammen. Det har vi behov for, når vi kigger ind i en fremtid med store klimaforandringer, slutter han.