Pernille og mange andre har ingen fast læge: - Jeg frygter, det kommer til at koste liv

128.000 danskere har stadig ikke egen praktiserende læge.

Pernille Kappel fra Hvidbjerg på Thyholm er utilfreds med, at der ikke er faste læger tilknyttet den lokale lægeklinik.
Pernille Kappel fra Hvidbjerg på Thyholm er utilfreds med, at der ikke er faste læger tilknyttet den lokale lægeklinik.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

128.000 danskere står i dag uden adgang til egen praktiserende læge. Én af dem er Pernille Kappel, der bor i Hvidbjerg på Thyholm.

Hun er sklerosepatient og benytter sig derfor indimellem af den nærtliggende lægepraksis. Her må hun finde sig i, at det ikke altid er det samme ansigt, hun møder, når hun går til lægen.

- Den ene dag er det den ene læge, og den næste dag er det en anden læge. Man kan være heldig, det er en, man kender, eller det kan være en helt fremmed, man møder op til. Det har noget at sige for os som kronikere men også for de ældre mennesker, hvor man har et forløb, og hvor der ikke skal startes forfra hver gang, fortæller Pernille Kappel.

Thyholm hører under Struer Kommune, og det er faktisk en af de kommuner, som kæmper allermest med at rekruttere nye læger. Det har nu resulteret i, at samtlige af kommunens praktiserende læger er blevet nødt til at lukke for, at nye patienter kan komme til.

Siden 2018 har Thyholm Forening for Udvikling og Sammenhold derfor selv forsøgt at lokke faste læger til. Det har den gjort ved at lave film og hjemmeside om byen, og det håber Pernille Kappel kommer til at virke, for ellers frygter hun for konsekvenserne.

- Jeg frygter, at det kommer til at koste liv, hvis der er nogle gamle og syge, som ikke bliver fanget i tide, siger Pernille Kappel.

Lægemanglen vokser

Antallet af borgere uden egen praktiserende læge er steget med 19.000 siden oktober 2018, hvor statsminister Mette Frederiksen ellers lovede, at der skulle gøres noget ved problemet.

- Vi har ikke nogen færdig model i forhold til det her. Nu står vi over for den her pandemi, som jo tager alt tid i Sundhedsministeriet lige nu. Hvis smittetrykket falder, hvad det forhåbentligt snart gør, så er der også tid til almindelig politisk arbejde, fortæller Annette Lind, der er medlem af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for Socialdemokratiet.

Både regions- og folketingspolitikere har i flere år forsøgt at gøre noget ved lægemanglen især i tyndt befolkede områder. Der har været tale om tjenestepligt og andre løsninger, men lige nu går det altså den gale vej.

Hvorfor er der ikke sket noget endnu?

- Der er faktiske sket noget. Efter valget bestemte vi, at vi skulle have 100 nye uddannelsespladser. Det er er der blevet. Det tager selvfølgelig lidt tid, inden lægerne kan være på banen, lyder det fra Annette Lind.

3:11
Pernille Ringgård Kappel fra Thyholm er en af de 128.000 danskere, der stadig ikke har egen praktiserende læge.