Personalekrise på Gødstrup: Op mod 14 vagter om dagen mangler at blive dækket

19 ledige stillinger på Akutafdelingen i Gødstrup betyder, at sommerferievagtplanen ikke hænger sammen. Der er endnu ikke en løsning på problemet.

2:14
Selvom Akutafdelingen skulle lykkes med rekruttering af nye sygeplejersker, vil der forventeligt i en længere periode være mangel på erfarne sygeplejersker i afdelingen, skriver Hospitalsledelsen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mellem 54 og 101 vagter om ugen.

Så mange vagter mangler Akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup lige nu at dække ind i sommerperioden.

9 nye opsigelser og 10 i forvejen ledige stillinger gør, at personalemanglen er så stor, som tilfældet er.

- Det er en meget alvorlig situation. Det er noget, der skal handles på, hvis ikke vi skal risikere, at der går udover patientsikkerheden - og det må vi simpelthen ikke risikere, siger Anders Kühnau (A), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Anders Kühnau (S) er regionsrådsformand i Region Midtjylland. (Arkiv)
Anders Kühnau (S) er regionsrådsformand i Region Midtjylland. (Arkiv)
Foto: Anders Sass Meyer, TV MIDTVEST

Hos Venstre er de også bekymret over forholdene for de ansatte på sygehuset.

- Hvis ikke vi får rettet op på det her, så risikerer vi, at endnu flere siger op, siger regionsrådsmedlem Anders G. Christensen (V).

Anders Kühnau fremhæver dog, at det ikke kun er på Regionshospitalet Gødstrup, at man er udfordret.

- Jeg tror, at alle ved, at der er mangel på sygeplejersker overalt og mangel på personale i hele vores sundhedsvæsen i hele landet. De har lukket ti procent af deres senge på Rigshospitalet, siger regionsrådsformanden i Region Midtjylland.

Et lige lovligt optimistisk løsningsforslag

Hvad løsningen er, er der lige nu kun ét konkret bud på: En midlertidig nedlukning af akutklinikkerne i Lemvig og Holstebro.

- Hvis det er det bedste bud, så er jeg bekymret. Worst case så kan vi stå i en situation, hvor vi ikke får løst udfordringerne og bliver nødt til at lukke akutmodtagelsen i Gødstrup om natten, siger Anders G. Christensen (V).

Formålet med nedlukningen af de to akutklinikker er, at i alt tre medarbejdere bliver flyttet til Gødstrups akutmodtagelse. 

Lige nu mangler der dog 19 medarbejdere.

Anders G. Christensen (V) sidder i Forretningsudvalget og Udvalg for personale i Regionsrådet i Region Midtjylland.
Anders G. Christensen (V) sidder i Forretningsudvalget og Udvalg for personale i Regionsrådet i Region Midtjylland.
Foto: Pressefoto

Ifølge Anders G. Christensen er Hospitalsleden på Gødstrup og Koncernledelsen i Region Midtjylland for optimistiske i deres løsningsforslag. 

- Jeg er bekymret for, om det er nok. Hvis der kommer endnu flere afskedigelser, så batter de tre nye medarbejdere jo ingenting, siger Anders G. Christensen (V).

Regionsrådsformanden fortæller dog, at der også bliver kigget på andre løsninger.

- Vi løser ikke alle problemer med det (eventuelt at lukke akutklinikkerne midlertidigt, red.), og derfor samarbejder vi også på tværs af hospitalerne om at tage de patienter, som vi overhovedet kan tage, siger Anders Kühnau.

Champagnen er dårligt skyllet ned i Lemvig

Løsningsforslaget er konkret, at akutklinikken i Lemvig skal lukke ned hele døgnet, mens Holstebro ifølge anbefalingen fra Regionshospitalet Gødstrup bliver lukket i tidsrummet mellem kl. 22-08. 

Baggrunden for forslaget er, at de to steder ifølge Region Midtjylland har meget lav aktivitet. Alligevel er det en uholdbar løsning, mener Anders G. Christensen.

- Der har lige været stor indvielse af det nye sundhedshus i Lemvig, og vi har dårligt skyllet champagnen ned. Det har selvfølgelig en indvirkning på borgerne i Holstebro og Lemvig, hvis klinikkerne lukker.

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau, forklarer, at det er en ekstraordinær situation, og at personalet fra akutklinikkerne kan gøre en stor forskel i Gødstrup.

- Internt på hospitalet gør vi alt, hvad vi kan for at håndtere situationen, men der er brug for specialist kompetencer indenfor det akutte. Det er dem, der vil kunne gøre en stor forskel, og det er derfor, direktionen indstiller, at man midlertidigt tager noget personale ind, siger Anders Kühnau (A).

Anders G. Christensen er dog ikke tilfreds med det midlertidige løsningsforslag.

Hvad er dit bud på en løsning, når du ikke er tilfreds med det nuværende forslag?

- Der er ikke nogen let løsning. Men jeg mener, at man skal se på en løsning, hvor man inddrager alle hospitaler i regionen i stedet for at løse det indenfor sin egen ramme.

- Vi, fra Venstre, vil gerne have, at man kigger på det samlede hospitalsvæsen og flytter optageområdet.

Optageområdet er det geografiske område, som et hospitals patienter hovedsageligt forventes at komme fra.

De to udvalg på sundhedsområdet i Regionsrådet skal drøfte sagen onsdag. Herefter skal  resten af politikkerne tage stilling til, om en midlertidig nedlukning af de to akutklinikker er en holdbar løsning for at forsøge at løse problemerne på Regionshospitalet Gødstrup.