På forkant i udkanten: Helle Langer har skabt et spillested i en nedlagt brugs
Anders Matthesen har optrådt i det nye spillested i Harboøre, og Mads Langer har to udsolgte koncerter i december.
Helle Langer sagde sit arbejde som pædagog op og blev hjemmegående husmor for sine tre børn. Hun ønskede en ændring i sit liv og har altid ville arbejde med kreativitet og gode ideer.
- Lige ved siden af vores hus i Harboøre, vi har boet her i 11 år, lå en tidligere Brugs, der skreg på, at nogle vil gøre noget ved den. Det var ikke en køn bygning som sådan. Jeg synes bare, at det med at tage noget, der som udgangspunkt ikke er smukt, og så gøre det til noget der minder om det, det er en udfordring, jeg elsker. Det blev starten på 18b.
Den tidl. Brugs ligger i Nørregade 18b, og deraf navnet på Helles Langers spillested, som også kan bookes til fester, kreative møder og kurser.
Helle Langer søgte erhvervsstyrelsen om tilskud til ombygningen i puljen LAG - midler. En pulje der støtter initiativer, der beriger udkants Danmark. Det gav kapitalen til at komme i gang.
- Vi har også investeret penge i det selv, men vi har ikke lagt flere penge i det, end hvis det ikke er en god ide, så er det ikke sådan, at vi går fra hus og hjem. Så betyder det, at jeg skal tilbage til pædagogtjansen eller noget lignende og have et ægte arbejde. Det er sådan en livrem og seler model. Sådan er det, når man er gift med en bankmand. Det er en del af pakken, og det er godt.
- Det kommer helt automatisk
Der er ingen budget til markedsføring, så Helle Langer bruger sig selv og de sociale medier.
- Vi har ikke råd til den store marketingstrategi, så det kommer helt automatisk, og de sociale medier er fantastiske på den måde, at det snyder afstanden. Der er folk der følger os, som måske bor 200 km. fra os, men man er nærværende på en mærkelig måde. Det er en velsignelse og en forbandelse, men det er en kæmpe del af vores forretning og en kæmpe del af det faktum, at vores opland skal vokse, og det er de sociale medier afgørende for det. Nogle gange er jeg ved at skrige over dem, men ofte priser jeg mig lykkelig for dem.
Steffen Brandt blev den første musiker i 18 b og kort efter kom Niels Hausgaard. De omtalte stedet positivt for deres musikervenner, og det tror Helle Langer har været afgørende for, at hun kom godt fra start.
- Den musik, der skal spille på 18 b skal være musik som rører og gør indtryk. Vi kan godt lide at lave en koncert, hvor vi oplever et menneske. Ikke bare sådan en musiker der kommer statisk, synger og smutter igen. Det skal være nogle musikere som hygger sig på scenen
Det er ikke Royal Arena
18 b har plads til 220 gæster, og det ligger en dæmper på honoraret til musikerne.
- Jeg kan ikke give det samme som Royal Arena. De store ligger jeg ud med at sige, at jeg ikke kan give det som de store drenge kan. For at ligge niveauet. Og så er det et spørgsmål om, hvor meget kan jeg give. Det er sådan noget med at sælge oplevelsen for dem. Vi har fantastisk publikum, og dem sælger jeg også rigtig tit. Og så forkæler vi skidtet af dem, når de først kommer herud. Find ud af hvilke kort du har på hånden, og så spil dem så godt som overhovedet muligt. Velvidende at alle dine kort ikke er skide gode, siger Helle Langer.
Det har vist sig, at mange af musikerne gerne vil have noget andet på deres tourplan end det, der minder om alt det andet. Det har betydet, at bl.a. komiker Anders Matthesen har været der med sin familie og i december spiller Mads Langer to udsolgte koncerter.
Helle Lange er opvokset i Hvide Sande. Hun boede i en del år i Århus inden familien flyttede til Harboøre.
- Dengang vi flyttede til Harboøre, der var der nogle stykker, som var meget uforstående overfor det. De kunne ikke forstå, hvad vi ville herude. Det er sjovt, at i en verden, hvor man gerne at skille sig ud og være sin egen, ses det som umoderne at gå imod strømme og flytte til udkanten. Jeg elsker udkanten. Jeg elsker originalerne, jeg elsker trygheden ved, at på den mest befærdede vej i byen, kan mine børn tegne på vejen om sommeren.
TVMV har fulgt i hælende på ildsjælen fra Harboøre i to dage. Her fortæller hun om at skifte spor i tilværelsen og forfølge sin drøm. Musikeren Karl William er på besøg i 18 b, og Helle Langer arbejder med alt lige fra booking, billetsalg til at gøre rent og hygge om musikerne og sælge vin til publikum.