Vælger pædagoger fra: Som at tisse i bukserne for at holde varmen

Pædagoger bliver ifølge et sparekatalog i Silkeborg Kommune sparet væk og udskiftet med ufaglærte medhjælpere. Men det rammer børnene, frygter flere.

Pædagoer, Silkeborg
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Alle 22 børn er mødt ind i børnehaven.

Nogle har et energiniveau udover det sædvanlige, mens andre er mere stille og indelukkede, men alle kræver de én eller anden grad af opmærksomhed.

Det er en helt almindelig hverdag for pædagogerne, hvor de må trække på al deres faglighed for at støtte de forskellige behov. Men i fremtiden kan det blive ufaglærte pædagogmedhjælpere, der skal stå med det ansvar i institutionerne i Silkeborg Kommune.

- Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Området risikerer at eksplodere i mistrivsel, siger Rikke Thrane, der er talsperson for forældrebevægelsen 'Hvorerderenvoksen'.

Et af punkterne i kommunens sparekatalog næste år er nemlig et forslag om, at 36 nye pædagoger, der skulle ansættes for at holde det samme faglige niveau i institutionerne, nu reduceres til 17. Altså mere end en halvering.

Kommunen skal finde effektiviseringer på 0,5 procent, men på grund af loven om minimumsnormeringer, kan de ikke ansætte færre voksne.

Derfor må de ansætte pædagogiske assistenter og ufaglærte pædagogmedhjælpere, som er billigere i lønninger.

- Det undergraver formålet med minimumsnormeringerne, mener Mette Lind Kusk, der er forælder til et barn i Silkeborg, og hun er ikke den eneste med dén holdning.

- Jeg synes, det er frygteligt, at vi nu har fået flere hænder, og de så bliver sænket i kvaliteten, rent fagligt, siger Ditte Weber, der også har børn i institution i Silkeborg.

Rammer børnene

Hos Forældrebevægelsen 'Hvorerderenvoksen' er man slet ikke i tvivl om, at det vil få en negativ effekt på børnene.

- I forhold til den kvalitetsrapport, der kom sidste år på 0-2-års-området, så viser den, at det betyder noget, at der er en høj andel af uddannet personale omkring børnene, siger talsperson Rikke Thrane.

Pædagogernes faglige organisation, BUPL, deler bekymringen.

- Børnenes mulighed for at udvikle sig og mulighed for at trives kommer til at lide under det, mener Jesper Kragh, der er faglig sekretær hos BUPL Østjylland.

Det koster medarbejdere

Ditte Weber har i dag en datter i børnehave og en søn, som nu starter i vuggestue i Silkeborg. Familien har været glad for den balance, der har været af faglært og ufaglært personale, men frygter, hvad en ændring kan betyde.

- Det gør mig utryg, og jeg bliver nervøs for, hvordan de ufaglærte medhjælpere kommer til at have det i det. Kommer de til at have tid til den umiddelbare omsorg, det nære og det sjov, som jeg synes, de er så gode til, spørger Ditte Weber.

Hos BUPL Østjylland ser man også et problem i, at ofte unge og ufaglærte medarbejdere kan komme til at stå med et alt for stort ansvar.

- Pædagogerne i Silkeborg siger allerede nu, at de har svært ved at nå omkring børn i udsatte positioner. Så det er klart, at hvis man forringer forudsætningerne, så forringer man jo også deres arbejdsmiljø, mener Jesper Kragh.

Faktisk mener han, at det også kan have en negativ effekt på rekrutteringen af ansatte til faget.

- Man kommer til at befinde sig i situationer, man ikke kan magte. Det er klart, hvis det er det billede, man får, så vil det nok skræmme mange, siger Jesper Kragh.

Silkeborg Byråd er 21. og 22. august på budgetseminar, mens den offentlige høringsperiode løber frem til 11. september.

Det forventes, at det endelige budget for 2025 er godkendt 9. oktober.