Onsdag falder der afgørelse i Kuttersagen – her er, hvad der er kommet frem under retssagen
Den 41-årige Alf Villum Jensen havde tidligere været ombord på en anden fiskekutter, hvor han faldt om i kramper, fortalte vidner.
Onsdag bliver skyldsspørgsmålet i sagen om afdøde Alf Villum Jensen afgjort ved retten i Holstebro.
De fem tiltalte fiskere, der alle er i alderen 29 til 42 år, har i retten forklaret, at den nu afdøde "gik amok" og forsøgte at sætte ild til skibet, efter at de sammen stævnede ud med fiskekutteren L1 Inger Katrine 26. januar 2023.
Anklagemyndigheden mener, at skader på afdøde og tekniske beviser ikke stemmer overens med de tiltaltes forklaringer.
En "juridisk spændende" sag
Over de seneste ni retsmøder har 15 vidner afgivet forklaringer i den spektakulære sag, der i danske medier er blevet døbt Kuttersagen.
Mandag har sagens nævningeting og domsmænd voteret om skyldsspørgsmålet, som fremsiges onsdag klokken 9.30.
I nævningesager bliver skyldsspørgsmålet afgjort af nævningene og dommerne i fællesskab. Hvis en tiltalt skal kunne dømmes i byretten, skal mindst fire nævninge og to juridiske dommere stemme for.
TV 2 talte efter seneste retsmøde med Jan Schneider, der er forsvarsadvokat for den 29-årige tiltalte. Han kalder sagen for "juridisk spændende".
- Der findes ikke lignende sager, hvor man har ageret under de omstændigheder langt ude på havet og under voldsomme vejrforhold. Derfor bliver rammerne for nødværgebestemmelsen sat på prøve i en sag som denne, fortæller han.
Sådan lyder de tiltaltes forklaringer
De fem tiltalte har igennem hele forløbet nægtet sig skyldige i alle anklager.
Ifølge deres forklaringer fik Alf Villum Jensen det tiltagende dårligt og begyndte at opføre sig "mere og mere mærkeligt" efter, at han 26. januar steg ombord på fiskekutteren.
De tiltalte forklarede i retten, at de mente, at han havde alkoholabstinenser. Han talte i vildelse, kaldte folk ved forkerte navne og var paranoid.
Ifølge de tiltaltes forklaringer endte det med, at den nu afdøde forsøgte at tænde ild til kutteren med en fluegift af mærket Staldchok og en lighter.
De tiltalte hævder ligeledes, at Alf Villum Jensen kastede husholdningssprit i hovedet på den 29-årige tiltalte, hvorefter han forsøgte at sætte ild til ham.
Det resulterede i, at de tiltalte overmandede den 41-årige fisker, og under denne episode holdt den 29-årige tiltalte Alf Villum Jensen i en såkaldt "jydekrog" – altså et halsgreb, som han tog på forurettede bagfra.
Ifølge de tiltalte fikserede de efterfølgende den 41-årige mand blandt andet ved at binde ham på hænder og fødder med gaffatape og reb, hvorefter de forlod ham i skibets lukaf, hvor besætningen normalt sover.
Noget tid efter fikseringen opdagede besætningsmedlemmerne, at han ikke længere trak vejret, da en af dem gik ind for at "tjekke til ham", lød det i forklaringerne.
Anklagerens argumenter
I sin procedure argumenterede specialanklager Pia Koudahl for, at de skader, som blev fundet på Alf Villum Jensen, ikke stemmer overens med de tiltaltes forklaringer.
I obduktionsrapporten fremgår det, at Alf Villum Jensen havde "dobbeltsidige brud i øvre skjoldbruskhorn med blodudtrædning i omkringliggende væv".
Det fremgår også, at han havde brud på tungebenet i den højre side samt flere skader blandt andet i hovedet og ansigtet.
Statsobducenten, der har været med til at udarbejde obduktionsrapporten, gentog i retten konklusionen om, at Alf Villum Jensen døde af kvælning grundet "akut iltmangel til hjernen".
Specialanklageren argumenterede også for, at en række tekniske beviser belaster de tiltaltes forklaringer.
Hun påpeger blandt andet, at der i de polititekniske rapporter ikke er fundet spor af brandbar væske på den 29-åriges tøj.
Forsvarernes procedure
Alle fem forsvarsadvokater argumenterede for, at retsmedicineren ikke kunne udelukke, at Alf Villum Jensen mistede livet som følge af eftervirkninger af delirium tremens, fordi dette ikke ville kunne ses ved en obduktion.
Delirium tremens, der i daglig tale også kaldes "drankergalskab", og som er en abstinenstilstand, der kan ramme alkoholafhængige, har været et gennemgående tema i retssagen.
De tiltalte har forklaret, at de fandt en flaske spiritus af mærket Blå Gajol i den nu afdødes køje.
Et andet gennemgående tema ved proceduren var hændelsesforløbet i relation til dødstidspunktet, som de fleste af forsvarsadvokaterne satte spørgsmålstegn ved.
Flere af forsvarsadvokaterne henviste også til en regel om, at skipperen kan foretage en vurdering om, at man kan handle i nødværge, hvis der opstår "en farlig situation ombord på et skib".
- På havet er man alene og kan ikke søge hjælp ved andre. Man er nødt til selv at tage affære, hvis der opstår en farlig situation, fortalte advokat Jens Erik Pedersen, der repræsenterer den 40-årige tiltalte.
Alle de tiltalte har givet udtryk for, at de mente, at det var en "farlig situation", og at de ikke havde andet valg end at overmande og fiksere Alf Villum Jensen.
Var tidligere faldet om med kramper
Alf Villum Jensen var ikke nogen erfaren fisker, men efter at han i mange år havde arbejdet som tagdækker, besluttede han sig for at prøve kræfter med fiskeri.
Kort inden turen med fiskekutteren L1 Inger Katrine var han blevet skilt fra sin daværende kone.
Hun fortalte i retten, at Alf Villum Jensen havde haft problemer med alkoholmisbrug, men at han godt kunne passe sit arbejde, og at hun aldrig havde oplevet ham hverken udadreagerende eller aggressiv.
Alf Villum Jensen havde tidligere været ude og sejle med en anden fiskekutter, hvor han var faldet om med kramper og måtte fravristes en fiskekniv.
Det blev forklaret i retten af tre vidner, der havde været med på den anden fiskekutter.
Modsat de tiltalte forklarede vidnerne fra det andet skib, at de ikke anså det som en farlig situation. De var mest bekymrede for, om den nu afdøde ved en fejl kunne komme til at gøre skade på sig selv.
Hvis de tiltalte bliver fundet skyldige, vil der blive afholdt endnu et retsmøde fredag 14. juni, hvor der skal tages stilling til en eventuel strafudmåling.