91-årige Erna vil have hjemmehjælpere med maske: - Jeg vil overleve et par somre mere
Erna Lysdahl Jensen oplever, at sosu-assistenter ikke vil tage maske på, når de skal dryppe hendes øjne, selvom hun er hundeangst for smitte.
Når Erna Lysdahl Jensen fra Silkeborg skal have dryppet sine åreforkalkede øjne, bliver hendes hjælper nødt til at komme helt tæt på.
Så tæt, at de næsten er ansigt til ansigt.
Hun har flere gange oplevet, at en sosu-assistent fra hendes private hjemmehjælp Svane Pleje har nægtet at tage maske på, når hun har bedt om det.
- Jeg er udsat, når der kommer så mange forskellige ind, som skal stå tæt på mig. Det kan godt være, at de, der kommer og drypper, ikke er syge, men de kan jo godt bære rundt på smitte alligevel, siger Erna Lysdahl Jensen på 91 år til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun har følt sig nødsaget til at spørge sin nabo Mona Schwada om hjælp til at dryppe sine øjne, fordi hun bliver så bange, når sosu-assistenterne ikke bruger værnemidler.
- Når de kommer for at dryppe Ernas øjne, og de ikke vil tage maske på, så bliver hun angst og bange og begynder at ryste. Nogle gange kommer hun også til at græde, siger Mona Schwada til TV2 ØSTJYLLAND.
'Hvorfor skal jeg dø?'
Erna Lysdahl Jensen har fulgt godt med i nyhederne den seneste tid, og derfor ved hun, at ældre er særligt udsatte, og at det er blandt dem, der er flest, der er afgået ved døden på grund af COVID-19.
- De ældre dør. Hvorfor skal jeg lige det? Jeg vil gerne have et par somre mere – derfor kæmper jeg.
Hos Svane Pleje fortæller de, at det er kommunen, der skal ændre retningslinjerne, hvis deres sosu-assistenter skal begynde at bruge ansigtsmasker.
- I kommunen er der flere private aktører ud over den kommunale. Hvis vi gør det meget forskelligt, så skaber vi jo endnu større forvirring og utryghed, end der er i forvejen, siger vicedirektør ved Svane Pleje, Niels Brun Madsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Derfor vælger vi at bruge samme retningslinjer og anbefalinger, som Silkeborg Kommune.
Afhænger af, om der er værnemidler nok
Hos Silkeborg Kommune er man åben over for at gå i dialog med Erna Lysdahl Jensen om brug af værnemidler blandt de sosu-assistenter, der hjælper hende.
- I tilfælde med borgere, der føler sig utrygge og efter en samtale med os stadigvæk oplever det utrygt, vil vi selvfølgelig gå ind i en dialog om værnemidler, siger Anette Secher, der er Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
De kan dog ikke love noget, da der altid er en helt afgørende faktor, der skal spille.
- Det vil til enhver tid afhænge af den situation, der er i forhold til værnemidler, i forhold til om vi kan levere det eller ej.