Budgetdrama: Her er de store forskelle

Rengøring, særudstilling og kunstgræsbaner. Et alternativt budgetforslag i Silkeborg Kommune ligner på mange måder det oprindelige, men der er markante forskelle.

Helle Gade (S) (i midten) har fået udfordring af blandt andre Martin Jakobsen (K) (tv.) og Johan Brødsgaard (R) (th.)
Helle Gade (S) (i midten) har fået udfordring af blandt andre Martin Jakobsen (K) (tv.) og Johan Brødsgaard (R) (th.)
Foto: TV 2 Østjylland

Alt er vendt på hovedet.

Flere byrådspolitikere i Silkeborg har været så utilfredse med borgmester Helle Gades (S) budgetforslag, at de har fundet sammen i et alternativt flertal og fredag landet en aftale om næste års budget uden hende.

Det drejer sig om Venstre, Konservative, Radikale Venstre og løsgænger og tidligere socialdemokrat Søren Kristensen, der tilsammen har lige præcis 16 mandater, der giver et flertal.

Hvis man sammenligner de to budgetforslag, som TV2 Østjylland er kommet i besiddelse af, er mange elementer identiske, men der er dog punkter, hvor de to budgetforslag skiller sig ud.

🧒🎒 Børne- og uddannelsesområdet

I borgmesterens budgetforslag vil man afsætte 2,5 millioner kroner om året til tidlig forebyggelse og indsatser, mens det borgerlige alternativ vil afsætte 8,2 millioner kroner årligt.

Set over de næste fire år, vil begge lejre afsætte 40 millioner til skoleområdet, men hvor det i borgmesterens budget skal gå til flere undervisningstimer, vil det borgerlige budget bruge pengene til et generelt løft af folkeskolen, og derudover vil de afsætte tre millioner kroner til at styrke PPR.

Ser man på konkrete projekter, så er der på borgmesterens budgetforslag sat 200.000 kroner af til deltagelsen i EU Skills i håb om, at det kan styrke interessen for erhvervsuddannelser, ligesom der afsættes 750.000 kroner årligt til etableringen af ungdomstilbuddet Headspace, der tilbyder rådgivning til udfordrede unge.

👵👴 Ældreområdet

På ældreområdet vil begge budgetforslag afsætte 10,4 millioner kroner i 2025, men de er ikke helt enige om, hvad det skal bruges på. Borgmesterens budgetforslag vil etablere en funktion som pårørendevejleder og derudover afsætte 5,2 millioner kroner årligt til hyppigere rengøring efter de ældres behov.

Modsat foreslår man i det borgerlige budget, at der afsættes 100.000 til en veteranlejr.

🖼️🤸 Kultur og fritid

Silkeborg Kommune skal afsætte 1000 kroner ekstra per indbygger per år til kulturområdet, hvilket fremgår af begge budgetforslag. I borgmesterens forslag mener man, at det blandt andet skal bruges til legepladser.

Det borgerlige budgetforslag har nogle konkrete forslag til, hvor der skal tildeles penge. De foreslår blandt andet én million kroner til nye idrætsprojekter, der skal understøtte større frivillighed, en engangspulje på fem millioner kroner til at forfølge visionen om at være Danmarks Outdoorhovedstad og 1,5 millioner kroner til en international særudstilling på Museum Jorn i 2026.

🚗🏗️ Trafik og byggeri

Hvis man kigger på konkrete forslag, så adskiller de to budgetforslag sig mest fra hinanden, når det kommer trafikale ændringer og byggeri.

Det borgerlige budgetforslag ønsker at afsætte to millioner kroner årligt til generelt miljø- og planlægningsarbejde, mens borgmesterens budgetforslag årligt vil afsætte én million kroner til stier og grønne område, samt undersøge løsninger, der kan afhjælpe trafikproblemer ved rundkørslen ved Viborgvej/Nordre højmarksvej.

Generelt foreslår borgmesterens budget, at der afsættes ti millioner kroner til vedligeholdelse af kommunale veje og bygninger, mens det borgerlige budget vil afsætte ti millioner kroner til veje alene og derudover ti millioner kroner til kunstgræsbane i Funder og Virklund, tre millioner kroner til udvikling af byer under 5000 indbyggere, otte millioner kroner til sikkerhedsprojekter og byrumsforsøg på Skoletorvet og Estrupgade, samt to millioner kroner til en ny bro over Lyså.

I det borgerlige budgetforslag bliver der videre foreslået at afsætte fem millioner kroner til byggemodning af grunde og tre millioner kroner til nye musiklokaler.

Hvordan budgettet for 2025 ender med at se ud er endnu uvist, da forhandlingerne officielt stadig er i gang.

Den offentlige høringsperiode slutter den 11. september og byrådet forventes at vedtage det endelige budget den 9. oktober.