Danske jøder fortæller deres børn, de ikke må sige, de er jøder

Krigen mellem Israel og Hamas har fået midt- og østjyske jøder til at føle sig utrygge og frygte chikane og angreb.

Henrik og Ella Chevitz har før oplevet at få klistret en jødestjerne på deres postkasse, og efter den episode har parret fået installeret videoovervågning i hjemmet.
Henrik og Ella Chevitz har før oplevet at få klistret en jødestjerne på deres postkasse, og efter den episode har parret fået installeret videoovervågning i hjemmet.
Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

'Tag til Auschwizt', 'Din jødeluder', og 'Hitler skulle have gjort arbejdet færdigt'.

Dansk-israelske Ella Chevitz har fået mange modbydelige, antisemitiske kommentarer på de sociale medier i kølvandet på krigen mellem Israel og den militante islamistiske bevægelse Hamas.

- Det er en fuldstændig forfærdelig tid. Hverdagen fungerer ikke, jeg lever ikke rigtigt, siger Ella Chevitz, der bor i Silkeborg med sin mand.

Ægteparret har før oplevet at få klistret en jødestjerne på deres postkasse, og efter den episode har parret fået installeret videoovervågning i hjemmet. Men det er i denne tid ikke nok til at sikre en rolig nattesøvn for Ella Chevitz.

I nat vågnede hun brat op og vækkede sin mand, fordi hun hørte en lyd og troede, nogen var ved at bryde ind i parrets hus og ville gøre dem ondt.

- Jeg hader, at jeg skal føle mig utryg i Silkeborg. Men jeg ved, at folk kan finde os, hvis de vil, og sådan som tingene er lige nu, gør det mig virkelig bange, siger hun. 

Generel utryghed blandt danske jøder

Det er ikke kun Ella Chevitz, der føler sig utryg.

Situationen er højspændt, og det er utrygheden også blandt danske jøder, fortæller Michael Rachlin, der er kommunikationsansvarlig i Det Jødiske Samfund i Danmark.

- Det, der er sket i Israel, er så uhyggeligt og rædselsfuldt, at det selvfølgelig præger stemningen her, ligesom den altid bliver, når der er en konflikt i Mellemøsten. Det hjælper heller ikke på det, at der også er enkelte kræfter i Danmark, som har svært ved entydigt at tage afstand fra det, der er sket, siger han til TV 2.

TV2 Østjylland har også været i kontakt med flere østjyske jøder, der fortæller, at de frygter chikane og undgår at gå ude om aftenen eller være alene hjemme.

Flere har også instrueret deres børn i ikke at fortælle andre om deres etnicitet.

Skal have alvorssnak med datter

En af dem er en dansk-israelsk 33-årig kvinde, der kun vil medvirke anonymt, da hun frygter chikane og repressalier.

- Jeg er i choktilstand, tror jeg. Jeg føler mig paralyseret og er nervøs for min egen og min datters fremtid, siger hun.

Hun har siden angrebet sidste lørdag haft svært ved at arbejde og passe en hverdag.

- Jeg holder lav profil og prøver at planlægge forskellige løsninger, hvis jeg nu skulle komme ud for noget og pludselig være i fysisk fare, siger hun. 

Og så skal hun have taget en svær snak med sin datter.

- Jeg har allerede sagt til hende, at hun ikke må nævne noget om Israel i skolen. Men jeg er nødt til at tale med hende om, at hun fremover ikke længere må dele den del af sig selv, der handler om, at hun er jøde. Helligdage, ferier, historie, tro, siger hun.

Noget, den 33-årige kvinde selv en gang fik at vide af sine forældre, da familien flyttede til Danmark i håb om at kunne leve et liv i sikkerhed med plads til at udfolde sig.

- Jeg har selv fået at vide, at jeg skulle passe på, træde varsomt og udvikle jødiske antenner, der kan aflæse, hvor og hvornår man skal skjule hvad. Tanken om, at jeg nu skal begrænse min datter og bede hende lægge låg på en vigtig del af hendes identitet, gør mig så uendeligt ked af det, siger hun.

Også Ella Chevitz voksne børn har fået instruktioner om ikke at sige højt, at de er jødiske.

Politiet har øget bevågenhed på jødiske institutioner

Efter Hamas' angreb har politiet i Danmark oplyst, at det har en "øget bevågenhed" på israelske og jødiske institutioner herhjemme.

I en mail til TV 2 skriver Rigspolitiet:

- Vi følger situationen i Israel meget nøje og herunder også i forhold til eventuelle afledte konsekvenser i Danmark. I den forbindelse er Rigspolitiet endvidere i tæt kontakt med PET omkring beskyttelsen af israelske og jødiske interesser her i landet.

Af operationelle hensyn kan Rigspolitiet imidlertid ikke gå i yderligere detaljer. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) med sin mand Bo Tengberg, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og den israelske ambassadør i Danmark, David Akov, ved en højtidelighed i Københavns Synagoge lørdag den 14. oktober 2023.
Statsminister Mette Frederiksen (S) med sin mand Bo Tengberg, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og den israelske ambassadør i Danmark, David Akov, ved en højtidelighed i Københavns Synagoge lørdag den 14. oktober 2023.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen deltog i en mindehøjtidelighed i synagogen i København lørdag, og her talte hun blandt andet om vigtigheden af at sørge for sikkerheden blandt de danske jøder.

-Det her handler også om at bakke op om de danske jøder, som har været her igennem flere hundrede år, og som på forskellige tidspunkter har oplevet utryghed, sagde statsministeren ifølge Ritzau.