Ikke godt nok: Forældre vil stoppe politiske planer

17 folkeskoler i Silkeborg Kommune har sendt et fælles opråb til politikerne i forbindelse med forhandlinger af budgettet for 2025.

- Det ligner en genudsendelse - desværre en dårlig én af slagsen, udtaler Jesper Lund Klaris, skolebestyrelsesformand på Voel Skole.

Han er, sammen med de andre 16 skolebestyrelsesformænd ikke tilfreds med det budget, som Silkeborg Kommune har præsenteret på skoleområdet.

I et høringssvar skriver de:

- Det er med stor bekymring og undren, at vi må konstatere, at det fremlagte budget for skoleområdet ikke lever op til de forventninger og ambitioner, som vi mener, at folkeskoleelever i vores kommune har fortjent.

Der er i budgettet for 2025 lagt op til besparelser, fordi den samlede bevilling til skoleområdet falder. En besparelse, som skolebestyrelserne frygter, får konsekvenser.

De peger blandt andet på medarbejderne på skolerne i deres hørringsvar:

- Gennemføres besparelserne, vil det betyde en væsentlig forringelse af arbejdsvilkårene for de dygtige medarbejdere på Silkeborg kommunes skoler. Dermed bliver det sværere at tiltrække nye medarbejdere og holde fast på de nuværende.

Men også eleverne vil ifølge skolebestyrelserne blive ramt.

- Besparelser, som ikke blot vil gå ud over de mest sårbare børn, men bestemt også̊ påvirker de øvrige børns trivsel og indlæring i en negativ retning, da undervisnings- og klassemiljøet uundgåeligt bliver forringet

Vinde i øst og vest

Skolebestyrelserne fortæller, at de ønsker en stærkere politisk ambition for folkeskolen og ikke mindst en langsigtet bæredygtig økonomi for hele folkeskolen og alle børn.

- Vi ønsker at prikke til de politiske vinde, der har lovet en masse penge, men der er ikke rigtig kommet nogen, mener Jesper Lund Klaris.

Skolebestyrelserne melder sig klar til dialog med politikerne om folkeskolen i Silkeborg, men skriver videre:

- Grundlaget skal og må være en bæredygtig økonomi for hele skoleområdet.

Formanden for Dagtilbud, Skole- og Familieudvalget, Gitte Willumsen (K), har ikke en kommentar til høringssvaret, som hun ikke har læst endnu. Hun glæder sig dog over det engagement, der generelt er i kommunen, lyder det.

TV2 Østjylland arbejder på en kommentar fra borgmester Helle Gade (S). Hun har tidligere udtalt, at folkeskolen skal have et løft ved at tilføre 50 millioner kroner, der skulle bruges på flere lærere og specialklasse over de kommende år.

Der har den seneste tid været megen røre i den politiske andedam i Silkeborg.

Flere byrådspolitikere har været så utilfredse med borgmesterens budgetforslag, at de har fundet sammen i et alternativt flertal. I slutningen af august landede der således en aftale om næste års budget uden hende.

En situation, som ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er usædvanlig.

- Hvis det skete på Christiansborg, ville regeringen gå af eller udskrive valg, sagde han.

Forsidebilledet er taget af Emil Helms/Ritzau Scanpix.