Galleri stortrives i en krisetid: - Der er en ophobning af midler
For gallerierne har coronakrisen ikke kun været skidt. Mange danskere har haft penge og ikke mindst tid til at tage en beslutning om indkøb af nogle af de dyrere ting til hjemmet.
Når man har sagt corona, så har man også sagt krise. Men for gallerierne er det ikke så skidt endda. De plejer at have deres bedste år i opgangstider, men midt i coronakrisen køber folk kunst som aldrig før.
- De sidste måneder er det faktisk gået rigtig godt. Og jeg kan jo godt regne ud, hvor det kommer fra, for jeg kan se på Nationalbankens statistikker, at vi aldrig har været rigere i almindelighed, siger Thorkild Nielsen.
Han er indehaver af Galleri NB og kan altså mærke, at krisen for de fleste danskere ikke kradser på bankkontoen.
- Vi har samlet så mange penge sammen, som vi ikke har brugt, og det er måske årsagen til, at det faktisk går rigtig fornuftigt lige nu, siger Thorkild Nielsen.
En ekstra dimension i livet
Inge Kirkeby er kunstelsker og har købt et billede af tyske Andrea Damp. Et maleri, hun forelskede sig i, lige inden Danmark lukkede ned i foråret.
Coronakrisen har kun gjort det ekstra nødvendigt med kunst på væggene, mener Inge Kirkeby.
- Kunst kan gøre noget, det er en ekstra dimension i ens liv. Man kan gå på galleri eller museum og blive glad i låget. Og jeg er rimeligt meget hjemme, og der skal også være noget, der taler til en, siger hun.
Det har efterhånden længe været besværligt – nogle gange nærmest umuligt – at komme ud og rejse. Men faktisk får Inge Kirkeby så meget ud af kunsten, at det ikke betyder så meget.
- Vi havde jo nogle rejseplaner, som måtte aflyses, og så er der jo en lille ophobning af midler. Men for mig er æstetikken i kunst og de oplevelser, jeg kan få qua kunst, det er bedre end at rejse, siger hun.
Danskerne investerer i dyre møbler
Det er ikke kun i Galleri NB, at gæsterne lader sig friste af de mange, smukke detaljer. Også hos Slot Møbler i Lem har ejeren oplevet en stigende købelyst – og det har netop noget at gøre med de manglende rejser, mener han.
- Man sidder tilbage med en masse penge, som for manges vedkommende ikke har kunnet bruges på ferie i år, og feriepengeudbetalingerne gør jo, at der er et opsparet overskud, siger Poul Slot.
Og overskuddet betyder, at mange endelig får økonomisk overskud til at foretage de køb, de har drømt om, fortæller han.
- Vi hører det direkte flere gange om dagen. Folk siger, at det er noget, de har gået og kigget på og tænkt på de sidste mange år, og nu skal vi have den her stol eller den her sofa, siger møbelhusejeren.
Det er dog ikke bare pludselige indskydelser, der får folk til at bruge penge på møbler – der er også ofte tale om en investering ifølge Poul Slot.
- Vi kan helt klart mærke en tendens, der peger i retning af de mere langvarige forbrugsgoder som designmøbler og arkitekttegnede møbler. Folk vil købe kvalitet, siger Poul Slot.
Galleri NB’s omsætning er i november steget med 30 procent i forhold til samme måned sidste år.