”Grøn maling” på søerne – her er forklaringen

Algerne bobler i overfladen på søerne i Viborg.

0:17

Det varme og stille vejr i september har fået giftige alger til at brede sig i mange af landsdelens søer.

-Den utroligt varme september har givet rigtig gode vækstbetingelser for blågrønne alger. Det kan farve søernes overflade meget, siger biolog Tue Jakobsen fra Miljøstyrelsens afdeling i Herning.

Lige nu blomstrer algerne på livet løs på Viborg søerne. Det ser ud som et lag grøn maling. Det er heller ikke helt ufarligt.

-De udskiller nogle giftstoffer, toksiner. De er ret potente, så dem skal man holde sig fra, siger miljøtekniker Anders Haugstrup, Viborg Kommune.

Han advarer om, at der er risiko for udslæt, hvis man rører ved algerne. Hunde kan blive syge og i værste fald dø, hvis de drikker af det algeholdige søvand.

Har optimale betingelser for at gro

Algerne skal bruge varme, lys og næringsstoffer for at gro. De har haft optimale betingelser i september på grund af det varme og stille vejr. Samtidig har sommerens regn skyllet mange næringsstoffer ud i søerne.

-Når det regner meget, så ender noget af vandet jo søerne. Med regnvandet udvaskes nogle næringsstoffer. Det er dem algerne spiser, siger Anders Haugstrup.

Han tilføjer, at de giftige alger formentlig forsvinder med kulde og blæst i oktober.

Henrik Hvidtfeldt.
Henrik Hvidtfeldt.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Folk, der bruger søerne, er trætte af det tykke algelag.

Kajakroer Henrik Hvidtfeldt: -Det har været ret voldsomt i år. Det er fuldstændig grønt i overfladen. De er jo giftige, så jeg prøver at undgå det i næse, øjne og mund. Jeg passer lidt ekstra på for tiden. Men man kan se, det sidder på kajakken, det sidder i tøjet.

Kirsten Lynggaard.
Kirsten Lynggaard.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST


Formand Kirsten Lynggaard, Viborg Vinterbader: -Jeg synes, det er øv. Det er ikke særlig lækkert at gå i. Man har måske nok lyst til at gå i vandet. Men når man så ser algerne, så springer man lige over. Vi ser frem til noget vejr, der kan få algerne til at forsvinde.