Unge smider træklodser i vandet: Bare rolig - det er for klimaets skyld

Bekæmpelse af plastik er på dagsordenen på Klimatoriets årlige ungeklimamøde ’Global Youth Climate Summit’, der afholdes i Lemvig d. 7 november.

0:11
Sådan lød det, da de første ud af 1000 træbrikker blev sendt ud i Lemvig Havn.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

3...2...1...nu - god tur!

Sådan lød det, da de første ud af 10.000 træbrikker blev sendt ud i Lemvig Havn. Træbrikkerne er en del af Klimatoriets undersøgelse af plastik i de danske farvande. Det skal hjælpe med at undersøge, hvordan plastik og andet skrald svømmer gennem floder, søer og andre vandkanaler i Danmark.

Og budskabet bag dagens indsats er klart.

- Vi er et samlet folkefærd, der står sammen om det her. Klimaet kender ingen landegrænser, siger Sarah Lund, der er bæredygtighedschef på Klimatoriet i Lemvig.

Der skal i alt smides 10.000 brikker ud mellem Lemvig og Varde. De første 500 træbrikker bliver smidt ud fra 7.-14. november, inden regnsæsonen for alvor går igang, mens resten bliver smidt frem til sommeren 2025.

Brikkerne har både nummer og besked på sig, som skal, med hjælp fra os alle, kortlægge, hvordan plastik bevæger sig gennem danske farvande.

På træbrikker er der på den ene side en hilsen og nummer på brikken. QR-koden finder du på den anden side
På træbrikker er der på den ene side en hilsen og nummer på brikken. QR-koden finder du på den anden side
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Lars Nygård Holmegaard, direktør for Klimatoriet, ligger vægt på den videnskabelige fordel,  projektet bidrager til.

Er træbrikken ikke bare en fancy måde at gøre opmærksom på klimaet på?

- Nej, så snart nogen indberetter træbrikken, sidder der forskere på den anden side, som kortlægger brikkens rute, siger Lars Nygård Holmegaard.

I Tyskland har projektet båret frugt. Her kom der indberetninger på 60 procent af træbrikkerne, som har været med til at hjælpe med at forstå plastiks rute endnu bedre. 

0:07
Brikken er 9,5x9,5 centimeter og er lavet af lyst træ

Unge, som Anne-Cecilie Hansen, der går i 2.g på Holstebro Gymnasium, har også lært andet end at kaste en træbrik i vandet ved dagens ungeklimamøde.

- Vi fik en masse facts i dag, hvor især ét satte sig fast. Det er skræmmende, at halvdelen af jordens befolkning står uden vand i 2050. Jeg lever forhåbentlig selv der, så jeg synes, det er bekymrende, siger Anne-Cecilie Hansen.

Klimatoriets årlige ungeklimamøde ’Global Youth Climate Summit’ finder sted hvert år, hvor der i år optrådte en hel særlig gæst. Astronaut Andreas Mogensen skulle have kastet en af de første brikker, men er blevet forhindret grundet sygdom - og det er rigtig synd mener Sarah Lund, der er bæredygtighedschef på Klimatoriet. 

- Amen det er rigtig ærgerligt. Vi er nu bare glade for, at han kunne være med over en videoforbindelse i stedet, siger bæredygtighedschefen , der ser frem til projektet skal sætte fokus på klimaet i Europa.