Kommuner og region indgår aftale: Fra mandag er der én udbyder af hurtigtest

Region Midtjylland og de 19 kommuner har indgået en aftale med SOS International A/S. Fra mandag er virksomheden den eneste leverandør af hurtigtest i regionen.

Fra mandag skal SOS International tage sig af alle hurtigtest i Region Midtjylland og tre andre regioner.
Fra mandag skal SOS International tage sig af alle hurtigtest i Region Midtjylland og tre andre regioner.
Foto: Region Midtjylland, Rune Borre-Jensen

Når borgerne i de 19 kommuner i Region Midtjylland skal have taget en hurtigtest, bliver det fremover SOS International, der står for podningen. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Indtil nu har der været fire forskellige leverandører af hurtigtest – Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medicals, som har testet i hovedstaden.

Men fremover bliver det SOS International, der alene skal levere lyntest til alle kommuner i Region Midtjylland. Formand for Regionsrådet, Anders Kühnau (S), kalder det en meget stor fælles opgave.

- Vi ønsker, at det skal være så enkelt som muligt at blive hurtigtestet for COVID-19, og den succes er betinget af et tæt og godt samarbejde mellem kommuner, region og leverandøren, siger Anders Kühnau

Det er Sundheds- og Justitsministeriet, der beslutter, hvordan prioriteringen af test skal foregå. Nu er det op til kommuner og regioner at løse de praktiske forhold.

Sammen med SOS International er de nu i fuld gang med at planlægge, hvordan opgaven skal løses, og hvordan de skal sikre sig, at tilbuddet når frem til de prioriterede befolkningsgrupper.

Kommunerne er underlagt national prioritering

Hurtigtestene bliver fortsat tilbudt på faste teststeder, men i pressemeddelelsen skriver Region Midtjylland, at størstedelen af testene, nemlig 60 procent, nu bliver tilbud som mobil-test.

De mobile testenheder kommer til at flytte rundt til blandt andet uddannelsesinstitutioner, plejehjem og virksomheder og som pop-up test på steder, hvor det er relevant med øget smitteopsporing.

- Generelt bliver det kommunernes opgave løbende at justere testindsatsen i forhold til forskellige personalegrupper, herunder eget sundhedspersonale. Kommunerne er derfor i fuld gang med at sammensætte de prioriteringslister, der bliver grundlag for testbilernes ruter, forklarer formand for Kommune Kontaktrådet i Region Midtjylland, Torben Hansen (S).

- Her er kommunerne underlagt en national prioritering af hvilke personalegrupper og i hvilken rækkefølge hurtigtest kan tilbydes, siger Torben Hansen, som også er borgmester i Randers.

Regionen kæmper for at blive klar

Regionsrådsformand Anders Kühnau fortæller, at det er en omfattende planlægning af testindsats, der foregår i regionen, og at de lige nu har travlt, for at nå at være klar til mandag.

- Vi har sammen en stor fælles opgave og en opgave, som vil ændre sig løbende i takt med genåbning og lokale behov. Jeg er derfor meget tilfreds med det tætte samarbejde, vi har med kommunerne om at få løst opgaven, siger Anders Kühnau.

Man får svar på sin hurtigtest inden for maksimalt 30 minutter, og de faste teststeder kommer som minimum til at holde åbent alle ugens dage fra klokken 8-20.

Udover Region Midtjylland skal SOS International også stå for hurtigtest i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Nordjylland, mens Carelink A/S skal levere hurtigtest i Region Syddanmark.

Aftalen varer til udgangen af april 2021.