Landmand om arbejdsulykke: Man tror jo ikke, det kan lade sig gøre

En forfærdelig arbejdsulykke, hvor fire personer mistede bevidstheden på grund af svovlbrintegas, ramte fredag et landbrug nær Holstebro. Det får en svineproducent fra Skjern til at overveje egne metoder.

Alex Ostersen er svineproducent i Skjern. Han har aldrig oplevet nogle ulykker i forbindelse med håndteringen af gylle.
Alex Ostersen er svineproducent i Skjern. Han har aldrig oplevet nogle ulykker i forbindelse med håndteringen af gylle.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Landbruget er historisk set en farlig arbejdsplads. Syv dødsfald har der i gennemsnit været i kategorien landbrug, skovbrug og fiskeri de senere år.

Fredag ramte en arbejdsulykke en gård nær Holstebro. Fire personer mistede bevidstheden, efter de blev udsat for giftigt svovlbrintegas. Det bliver bemærket blandt kollegaerne. 

- Man tror jo ikke, det kan lade sig gøre, fordi man kan ikke lugte noget som helst. Selvfølgelig tænker vi over, hvad vi kan gøre, men jeg ved det ikke rigtigt. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne gå galt, fortæller Alex Ostersen, der er svineproducent i Skjern

I årene 2013-2018 har der været intet mindre end 38 dødsulykker inden for landbruget. Det viser en opgørelse, som Landbrugsavisen beskrev i efteråret 2018.

Videnscenteret for landbruget, SEGES, havde så sent som i 2015 ekstra fokus på gylleulykker. Anledningen var, at to personer året forinden var omkommet i den slags ulykker.

Håndtering af gylle er blandt de farligste opgaver i landbruget, og risikoen opstår, hvis man indånder den svovlbrinte, som gyllen frigiver, når den sættes i bevægelse.

- Den forhindrer cellerne i kroppen i at optage ilt. Det er ligesom blåsyrer, som man forgiftede folk med i gaskamrene. Det vil sige, at åndedrættet lammes øjeblikkeligt, og så bliver man bevidstløs, fortæller Ole Carstensen, der er ledende overlæge på arbejdsmedicinsk afdeling på Regionshospitalet Herning.

TV MIDTVEST har været i kontakt mere flere svineproducenter, hvor nogle af dem fortæller, at de har oplevet ulykker, hvor grise dør på grund af svovlbrintegas. Det sker, selvom landmændene egentlig bare følger de rutiner, de har fulgt i årevis, uden der er sket ulykker.

På Alex Ostersens svinebesætning i Skjern er det dog ikke noget, der fylder for ham i hverdagen. Faktisk har han aldrig selv hørt om den slags ulykker fra nogle, han kender. 

- Jeg har sommetider haft besøg af Arbejdstilsynet, men der taler vi jo om arbejdsskader, og om hvordan vi kan sluse gylle ud uden at få ondt i ryggen. Vi har slet ikke haft fokus på det med gas, fortæller Alex Ostersen.

2:39
Selvom landbruget har fokus på gyllegas, sker der stadig dødsulykker på grund af svovlbrinte.