Savner kystsikring: Hver storm æder flere meter klit

Som det eneste sted bliver der ikke sandfodret mellem Nymindegab og Lodbjerg. Og det kan på sigt få alvorlige konsekvenser.

4:47
Vesterhavet har spist 600 meter forstrand, fortæller Jens Kirk.
Foto: Rigmor V. Sams, TV MIDTVEST

Med bekymring betragter Jens Kirk og Thue Amstrup-Jørgensen klit og strand ved Klegod mellem Søndervig og Hvide Sande.

- Se de klitter. Alt det dér er skredet ned. Hver eneste gang havet kommer ind tager det af klitten, lyder det fra Jens Kirk.

I over 60 år er de kommet på stranden og gerne flere gange om dagen. Ikke langt fra deres sommerhuse. 

I årevis har de fulgt, hvordan havet rykker tættere og tættere på.

- Vi har mistet 600 meter

- Vi har mistet 600 meter forstrand. Før i tiden nåede havet aldrig op til klitfoden. Det vil sige, at klitterne var grønne. Vi havde ikke de store nedbrud af klitterne, som vi har i dag, siger Thue Amstrup-Jørgensen.

Thue Amstrup-Jørgensen sidder som formand for grundejerforeningen i Klegod. De har forsøgt at tale med Kystdirektoratet, som står for Kystbeskyttelsen af den 116 km lange strækning fra Nymindegab i syd til Lodbjerg i nord.

Kystdirektoratet er statens kystenhed, som skal sikre kysten og klitterne, så der ikke sker en tilbagerykning eller gennembrud, som kan få konsekvenser for baglandet.

Men området ved Klegod er ifølge de to sommerhusejere ét af de steder på kysten, som Kystdirektoratet overser.

- Klitterne skal være omkring 40 meter bredde, inden vi har problemer, men når der i løbet af en enkelt storm forsvinder 3-4 meter af klitten, og det gør der 3-4 gange på en vinter, så hjælper det ikke, at der i planlægningen er sandfodring fra 2030. Det er om 10 år. Til den tid er klitterne væk, uddyber Thue Amstrup-Jørgensen.

Løsningen er enkel

- Der burde sandfodres. Vi kan ikke lave om på naturen, men når man har muligheden med simple midler, så burde man gøre en lille smule understreger Thue Amstrup-Jørgensen. 

Det er Kystdirektoratets opgave at beskytte kysten og sikre klitterne, så der ikke sker gennembrud til områderne bag ved. I forhold til fremtidens kystbeskyttelse er de lydhøre

- Vi vil jo gerne, at der er en mere bred forståelse for, hvad der sker langs kysten. Og det skal selvfølgelig også være sådan, at vi gerne tager imod synspunkter og andre ting, vi skal være opmærksomme på, når vi laver kystbeskyttelse siger Thorsten Piontkowitz fra Kystdirektoratet. 

Sandfodring er det primære værktøj i kystbeskyttelsen af Vestkysten. Sand hentes op fra havbunden på definerede indvindingsområder. 

Med store skibe transporteres det ind til kysten, hvor vand og sand via en rørledning pumpes ind på stranden. Sandfodring kompenserer for det tab, naturen naturligt fjerner, når bølger og vind æder af kysten.

Men i Klegod tør de ikke vente på, at der sandfodres i 2030. De har taget sagen i egen hånd. De har i samarbejde med klitfogeden plantet hjelme og lagt kvas ud og halm på stierne.

- Vi laver det, der er nødvendigt i det omfang, der er midler til det. Om det er anarki eller ej,  kan vi ikke bare se til, at det forfalder og risikerer et gennembrud af klitterne.

Kystdirektoratet kommer med en ny plan for kystbeskyttelsen langs Vestkysten i 2024.

Planen gælder for 15 år, og den bygger blandt andet på høringssvar.