Kristian Pihl Lorentzen laver "politisk interessevaretagelse" - det sker der nu, hvor han skal i Folketinget
Kristian Pihl Lorentzen (V) tager sine forholdsregler, når han gør comeback i Folketinget som vikar for Mads Fuglede (DD).
63-årige Kristian Pihl Lorentzen (V) stiller et krav til sit parti, når han fredag vender tilbage til Folketinget som stedfortræder for Mads Fuglede (DD), der holder barsel.
- Det mest rigtige er, at der er rene linjer, siger den garvede politiker.
For at forstå hans krav til partiet, skal man spole tiden tilbage til efteråret 2022, hvor hans parti fik en gedigen vælgerlussing.
Partiet gik fra fire til tre mandater i Vestjyllands Storkreds. Derfor måtte den mangeårige V-veteran også sande, at 4595 personlige stemmer ikke var nok til at sikre en plads på tinge.
På den baggrund valgte Kristian Pihl Lorentzen at lancere virksomheden Kristian Pihl Consult, der tilbyder "public affairs rådgivning og politisk interessevaretagelse".
Virksomheden har fokus på transport og infrastruktur, som er et område, som Kristian Pihl Lorentzen igennem 16 år har været involveret i som transportordfører.
Har taget forholdsregler
Netop Kristian Pihl Lorentzens virksomhed er grunden til, at han har stillet et krav til bestyrelsen i Venstre.
- Jeg vil undgå, at der kommer interessekonflikter. Derfor har jeg sagt, at jeg ikke vil være transportordfører, forklarer Venstre-manden.
Virksomhedsejeren har også taget sin egne forholdsregler, mens han sidder på tinge. Derfor har han besluttet at stille sin virksomhed i bero.
- Hvis jeg fortsatte med at drive virksomhed, så ville der kunne sidde nogen og pege fingre, forklarer han.
Samtidig vil MF'eren være opmærksom, hvis der opstår interessekonflikter.
- Så kan jeg sagtens håndtere det, forsikrer han.
Vil stå i særligt register
Kristian Pihl Lorentzen har tidligere afløst Mads Fuglede, der skiftede til Danmarksdemokraterne under sin barsel i marts.
Dengang bekendtgjorde han ligeledes, at han ikke ville være transportordfører.
Den midtjyske politiker forklarer videre, at han vil fortælle Folketingets administration, at han er indehaver af sin virksomhed.
Dermed vil han optræde i det såkaldte hvervregister, hvor folketingsmedlemmer og stedfortrædere gennem mindst fire uger skal registrere deres hverv og økonomiske interesser.
Det betyder også, at han får ros af interesseorganisationen Transparency International Danmark, der arbejder for at bekæmpe politisk korruption.
- Set med vores briller er det afgørende, at folketingsmedlemmer tilmelder sig Folketingets hvervregister, siger Jesper Olsen, der er formand i organisationen.
Jesper Olsen understreger, at det som udgangspunkt ikke er problematisk, at en folketingspolitiker driver en virksomhed ved siden af sine opgaver som folketingsmedlem.
- Det forhold, at man ikke bliver valgt til Folketinget, må ikke få den konsekvens, at man ikke kan drive virksomhed, eller man skal have orlov, fordi man er stedfortræder i nogle få måneder.
- Det ville slet ikke stå mål med det formål, der ligger bag, at man skal oplyse om sine økonomiske og erhvervsmæssige interesser, siger han.
Kristian Pihl Lorentzen fortæller, at han er tilhænger af hvervregisteret.
- Jeg synes, man skal spille med åbne kort som folketingsmedlem, siger han.