Esben har skrevet en bog om en helt særlig "plage" fra Thy
For over 300 år siden fik en mand i Thy øgenavnet ”Bondeplageren”. Han var godsejer på Vestervig Kloster, og historiker Esben Graugaard har skrevet en hel bog om ham.
Bondeplageren.
Det er et navn, de fleste Thyboer kender i dag.
Manden bag navnet, Peder Nielsen Mollerup, har et af de dårligste eftermæler, man kan forestille sig.
Historiker Esben Graugaard har gravet i historien og i baggrunden for det dårlige rygte. Og det har resulteret i bogen ”Moldrup til Vestervig Kloster,” som er udgivet af Museum Thy for nylig.
- Det er ligesom en detektivhistorie. Man graver ned i noget, og ved ikke, hvad man finder. Det er altid spændende. Måske finder man nogle overraskelser, måske finder man noget, som kan nuancere det historiske billede. Og det er lykkes mig, siger Esben Graugaard.
Forfatteren er selv født i Thy, og for ham har historien været en øjenåbner for nye sider af Thys historie.
- Jeg er blevet klogere på den måde, at det har givet mig et helhedsbillede af Vestervig-egnen igennem hele 1700-tallet. Moldrup'erne sad i midten som en edderkop og samlede alle trådene og trak i dem. Jeg har fået et godt billede af enevældens Thy i det århundrede, siger han.
Peder Nielsen Mollerup blev født i 1651 som bondesøn fra landsbyen Mollerup ved Silkeborg. Senere ændrede navnet sig til Moldrup. Det var usædvanligt, at en helt almindelig bondesøn endte med at blive ejer af den største herregård i Thy.
- Han er en ganske almindelig bondesøn, som ender som ejer af den største herregård i Thy. Det er virkelig en up coming.
- Og så skal man tænke på, at på samme tid sad der ovre i Østdanmark, i de styrende kredse, en masse grever og baroner, og de har da betragtet sådan en mand her som up coming. Så på den måde har han sikkert ikke haft det let. Socialt har han nok haft svært ved at blive accepteret blandt sine ligestillede, siger Esben Graugaard.
Ry som bondeplager
I Agger boede for over 300 år siden en fattig mand, som havde ry for at drikke og være voldelig.
Han slog blandt andet sin egen gravide kone. Og efter endnu et overfald, blev han af ridefogeden hentet til Vestervig Kloster. Øgenavnet som bondeplageren fik Peder Nielsen Mollerup netop på grund af den voldelige og uregerlige Niels Poulsen.
- Da han kommer på klostret, får han bundet armene på ryggen, og to dage senere dør han. Men han får ikke en ordentlig kristelig begravelse. Han bliver simpelthen bare puttet i et hul på kirkegården. Og det fører til en kommissionsdomstol.
- Peder Nielsen Mollerup slipper med en bøde på 30.000 rigsdaler, men det dræner simpelthen herregårdens økonomi, og det er en af grundene til, at familien to generationer senere må sælge det, siger Esben Graugaard.
Vestervig Kloster findes ikke mere. Den eneste rest af de oprindelige klosterbygninger er Vestervig Kirke.