Kan kun arbejde fire timer om dagen: Sandra vil have Covid-19 anerkendt som arbejdsskade
En fjerdedel af de danskere, der har anmeldt en COVID-19 relateret arbejdsskade, er ansat på et sygehus her i landsdelen.
I april blev Sandra Joy Pindstofte syg med Covid-19, mens hun arbejdede som sygeplejerske på Holstebro Sygehus.
Selvom det snart er fire måneder siden, så kæmper hun stadig med følgevirkninger fra sygdommen, som hun mener, hun blev smittet med på arbejdet. Hun har konstant hovedpine, og det bliver værre, når hun er træt eller har været koncentreret for længe.
Det betyder, at hun kun kan arbejde fire timer om dagen, og hun har valgt at anmelde sygdommen som en arbejdsskade.
- Jeg kan ikke rumme flere opgaver på en gang, og jeg kan ikke planlægge en dagligdag, som jeg plejer, forklarer hun og fortsætter:
- Jeg kan ikke arbejde om aftenen, jeg kan ikke arbejde om natten, så der er nogle tillæg, som jeg går glip af.
Flere arbejdsskader i landsdelen
Sandra Joy Pindstofte er sikker på, at hun blev smittet med coronavirus på arbejdet.
- Der har været patienter, der har været positive. Patienter, der har været testet negative, men som i virkeligheden har været positive. Og så har vi jo ikke brugt værnemidler omkring dem, forklarer hun.
Det er derfor, hun har valgt at anmelde det som en arbejdsskade, og hun er langt fra den eneste.
I alt 780 personer har meldt Covid-19 som arbejdsskader. Det tal gælder for samtlige arbejdsgrupper, men mere end hver fjerde anmeldelse kommer fra en ansat på hospitalerne i Herning, Holstebro, Viborg og Silkeborg.
- Nogle har besvær med at få luft, vejrtrækningsbesvær eller føler sig forpustede, andre har hukommelsesbesvær eller hovedpine, forklarer fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenheden Vest, Katrine Lykke Larsen.
En fjerdedel af arbejdsskaderne
Ledelsen på sygehusene i Herning og i Holstebro har opfordret alle smittede til at melde det som en arbejdsskade.
Derudover mener direktør for Hospitalsenheden Vest, Poul Michaelsen, at man har gjort det, som man kan, for at passe på sygehusenes ansatte.
- Om vi har gjort nok, det er svært at svare på. Vi har gjort, hvad vi kunne, vi har fulgt de retningslinjer, der har været, vi har brugt de værnemidler, der har været til rådighed, og vi har lært undervejs i processen, forklarer Poul Michaelsen.
Det har haft økonomiske konsekvenser for Sandra Joy Pindstofte at være syg med COVID-19. I dag kan hun for eksempel ikke tage natarbejde, hvilket gør at hun mister tillæg til sin løn, og hun tager også medicin mod åndedrætsbesvær. Derfor håber hun på at få en form for erstatning.
- Det er ikke bare noget, som man bare lige kommer sig over for alle. Det er noget, vi skal tage alvorligt, slår hun fast.