Trodsede advarsler: Jette ejer Danmarks største strudsefarm

Jette Jakobsen har i mange år haft en stor forkærlighed for store, ikke flyvedygtige fugle. Nu lever hun og hendes mand drømmen ud i Vestjylland.

4:29
Hvert år besøger tusindvis af turister vestkysten ved Søndervig. Skulle man få lyst til at besøge andet end stranden, så kan man få en guidet tur på Danmarks største strudsefarm.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn

'Jettes Strudsefarm' står der på skiltet lidt udenfor Søndervig. Og den er god nok. 

Følger man skiltene, fører de direkte til farmen, som ligger smukt ned til Stadil Fjord, og her bliver man mødt af knap hundrede store, nysgerrige fugle. Flest strudse i alle aldre, men også nanduer og emuer.

- De er så majestætiske. Fantastiske fugle, der er bare noget helt specielt ved dem, forklarer Jette Jakobsen, mens strudsene hakker nysgerrigt løs på hendes hænder, som hun klogt nok har sikret med et par handsker. 

Strudse kan godt nappe, men ifølge dyrepasseren på farmen gør det ikke særlig ondt. Det, der er farligt, er dyrenes spark.

Jette Jakobsen er dansker, men som 22 årig flyttede hun til Schweiz, hvor hun har boet i over 30 år.

- Jeg var direktør på et slot med tre restauranter. Desuden havde vi nogle ejendomme, som vi har renoveret og solgt og lejet ud. Men vi havde for meget stress, så vi besluttede, at der skulle ske noget andet.

Slår ikke dyrene ihjel

Jette Jakobsen og hendes mand tog en uddannelse som strudseavlere i Sydtyskland, og på et tidspunkt besluttede de sig for at gå linen ud.

- Vi ville egentlig have startet en farm i Tanzania eller Polen, men begge steder kom der noget i vejen. Så var det min mand sagde, du er da fra Danmark, og der er så meget jord. Så var det, vi fandt den her dejlige plet, forklarer strudsefarmeren.

Jette Jakobsen er på fornavn med sine strudse.

De kom til Danmark i 2016, og der var mange der advarede dem på det kraftigste mod at starte en strudsefarm. 

Baggrunden var de 300 farme, som skød op i Danmark i 90'erne, men som hurtigt måtte lukke igen, fordi danskerne alligevel ikke rigtigt gad at spise strudsekød. Men det har på intet tidspunkt været planen at leve af kødet. 

- Vi kan ikke slå dyr ihjel. Kun dem der brækker ben og sådan plus de hanner, der er i overskud, forklarer Jette Jakobsen. 

De sælger kødet fra de dyr, der bliver slagtet. Fedtet bliver lavet til kosmetikprodukter, og æggene bliver solgt som dekoration og lamper.

Faktisk bruges strudseæggene også i de kager, som bliver solgt i farmens café. Ét strudseæg svarer faktisk til mellem 25-28 hønseæg.

0:35
Se her, hvordan det ser ud, når Jette Jakobsen åbner et strudseæg.

Rundvisninger i minibus

For dem har det hele tiden været meningen at lave en farm, hvor turister og andre interesserede kan komme og se dyrene og blive klogere på dem. 

- I starten troede jeg faktisk ikke, der var så meget at fortælle om en struds, men jeg kunne fortælle fra nu af og til i aften, siger Jette Jakobsen. 

De har blandt andre ansat en dyrepasser, der flere gange om dagen kører turister rundt på en guidet tur på farmen.

Strudsefarmen åbnede for gæster for et par år siden, så turister og nysgerrige kan opleve livet på farmen indefra.

Her fortæller han blandt andet, at en struds kan løbe 70 km/t, at den kan blive halvtreds år og er farlig i brunstperioden. 

- Ja, man skal virkelig passe på , forklarer Jette. 

- Jeg kørte engang ind til Otto, som var vores yndlingsstruds, for at slå græs. Han angreb, og det endte med, at han stod ovenpå traktoren og var ved at slå mig ihjel, så man skal virkelig have respekt. Jeg går aldrig mere ind til en struds i brunst, slutter strudseavleren ved Søndervig.