Lærer om OK-aftale: Fra glæde til stor skuffelse

Lærerne fik ikke deres ønskede arbejdstidsaftale. Birthe Kubstrup fra Vejrum er én af dem, der synes, lærerne havde fortjent bedre.

Først glæde og siden skuffelse. Dagens overenskomstaftale var længe ventet af lærer Birthe Kubstrup. Men resultatet er svært at sluge, siger hun.
Først glæde og siden skuffelse. Dagens overenskomstaftale var længe ventet af lærer Birthe Kubstrup. Men resultatet er svært at sluge, siger hun.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Det er med blandede følelser, at Birthe Kubstrup fra Vejrum i dag har fulgt nyheden om, at der efter fem lange måneders forhandling endelig er landet en overenskomstaftale for kommunernes 500.000 ansatte.

Birthe Kubstrup er nemlig selv én af dem. Hun er lærer og tillidsmand på Mejrup Skole. En aftale mellem KL og de kommunalt ansatte var længe ventet. Men alligevel sidder hun tilbage med blandede følelser.

- I første omgang blev jeg rigtig glad og lettet, for det sidste vi ønsker, det er at komme ud i en ny lockout. Men jeg fik også lidt ondt i maven, da det kom frem, at vi stadigvæk er styret af Lov 409. Det bekymrer mig.

Aftale blev til lovindgreb i 2013

Lov 409 fastsatte fra 1. august 2014 de overordnede rammer for organiseringen af lærernes arbejde. I 2013 kunne KL og Danmarks Lærerforening nemlig ikke blive enige om en overenskomstaftale omkring lærernes arbejdstid. Det resulterede en lockout og i sidste ende i et lovindgreb vedtaget af et stort flertal i Folketinget og Kommunernes Landsforening. Lige siden har Lov 409 været genstand for stor kritik og debat – ikke mindst blandt lærerne. 

Og derfor var en regulær arbejdstidsaftale – altså en aftale indgået mellem de to parter – en helt afgørende forudsætning for en ny overenskomst.

Derfor er skuffelsen også enorm hjemme hos Birthe Kubstrup i dag.

- Jeg synes, at vi fortjener at få en overenskomst ligesom alle andre, og der er rigtig mange ting i Lov 409, som ikke skaber den bedste hverdag for lærer og elever. Så jeg synes, det er meget ambivalent. På den ene side er jeg glad for, at jeg ikke står lige foran at blive lockoutet. Men på den anden side er jeg også nervøs for, hvordan det skal komme til at gå, og om det reelt får nogen betydning.

Forventer frustrationer

Birthe Kubstrup har ikke mistet tilliden til sin formand, Anders Bondo. Men hun er bekymret for, hvad dagens skuffende resultat kommer til at betyde for hende og hendes kollegaer.

- Jeg er bekymret for, at det nu bliver lokalaftaler, der skal afgøre vores arbejdstid, fremfor at vi har rimelige vilkår alle steder, lyder det fra Birthe Kubstrup. 

På mandag møder hun igen ind på Mejrup Skole. Som tillidsmand for lærerne forventer hun en dag, der vil stå i skyggen af overenskomstforhandlingerne og ikke mindst resultatet af måneders tovtrækkeri. 

- Jeg forventer, at der vil være nogle frustrationer. Men også lettelse over, at vi ikke midt i en eksamenstid, som det er næste uge, skal ud i en lockout. Så det bliver nok lidt blandet, siger hun. 

Kommission - hvorfor?

Lærerne har ikke fået en arbejdstidsaftale i nyt forlig om overenskomster på det kommunale område. I stedet er parterne blevet enige om, at der skal findes en løsning i et nyt forhandlingsforløb, der skal være afsluttet senest i 2021. I den periode skal der nedsættes en undersøgelseskommission, der skal afdække, hvordan arbejdstidsregler kan understøtte god undervisning. Men lige netop dét, giver Birthe Kubstrup ikke ret meget for.

- Det er så enkelt for alle lærere. Vi synes, vores arbejdstid og vores kvalitet i undervisningen hænger sammen med, hvor meget forberedelsestid vi har. Og det synes jeg ikke, at der er yderligere grund til at belyse. Det burde da være klart for enhver, at hvis man vil have rigtig god undervisning, så kræver det også god forberedelse.

Birthe Kubstrup er – som mange andre sikkert – lettet over, at der nu ikke længere hænger en lockout over hovedet på hende. Men skuffelsen vejer lige så tungt som lettelsen.

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor lærerne ikke er vigtige nok? Hvorfor det arbejde, vi lægger, ikke er vigtigt nok til, at der kan landes en aftale for os også? Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan være i tvivl om, at det arbejde, vi laver, er vigtigt for hele Danmark. Og det bør honoreres med, at vi har en overenskomst ligesom alle andre. Vi kommer aldrig til at sluge Lov 409. Det er noget, vi ønsker, skal være historie, lyder det fra den frustrerede lærer i Vejrum.  

I de kommende uger skal Anders Bondo Christensen møde lærernes tillidsfolk på skolerne, inden aftalen skal sendes til afstemning blandt medlemmerne.

Birthe Kubstrup har endnu ikke taget stilling til, om hun vil stemme for den nye overenskomstaftale.

- Der bliver et arbejde med at overtale os til, at det her er et godt resultat. Det vil der blive stillet mange spørgsmål ved de næste dage, siger hun.