Kærshovedgård-opgaver vælter ind: Nye regler giver politiets anklagere stress
En ny stramning af udlændingeloven i sommer, har fordoblet anklagernes arbejde i forbindelse med Udrejsecenter Kærshovedgård.
Opgaverne hober sig op hos Midt- og Vestjyllands Politis anklagemyndighed, der ligger underdrejet med sager fra Udrejsecenter Kærshovedgård.
Årsagen skal findes i en stramning af reglerne for opholds-, melde- og underretningspligten, som trådte i kraft den 1. juni.
Siden da er anklagernes arbejdsbyrde mere end fordoblet. I løbet af et normalt år er der omkring 400 grundlovsforhør i hele Midt- og Vestjyllands politikreds. Det tal ventes at stige til 900 på grund af sagerne fra Kærshovedgård.
- Vi har faktisk haft nogle enkeltstående eksempler på, at nogen har sygemeldt sig med stress, forklarer chefanklager hos Midt- og Vestjyllands Politi, Kåre Skjæveland, om situationen.
Bekymret for eget helbred
Den store mængde varetægtsfængslinger betyder altså masser af overarbejde til anklagemyndighedens personale.
Det mærker blandt andre anklagerfuldmægtig Alexander Stürup, der frygter, at det kan gå udover kvaliteten af arbejdet.
- Jeg er bekymret for mit eget helbred og mine kollegers. Vi gør alt, hvad vi kan. Det kan gå ud over kvaliteten, hvis vi løber for stærkt, men det kan i den grad også gå ud over helbredet og arbejdsmiljøet.
- Det er lige så graverende. Retssikkerheden er vores kerneopgave, siger Alexander Stürup.
Chefanklager tager konsekvensen
Før stramningerne forventede Midt- og Vestjyllands Politi 45 grundlovsforhør og varetægtsfængslinger af beboere fra Kærshovedgård i hele 2019.
Alene siden stramningen i juni har der været 95 varetægtsfængslinger, og derfor har chefanklageren været nødsaget til at hyre ekstra bemanding ind.
- Vores arrestantteam har haft rigtig travlt. Vi har taget konsekvensen af det og mandet det op fra fire til fem medarbejdere. Fra 1. oktober mander vi op med yderligere en, så der bliver seks i arrestantteamet, siger Kåre Skjæveland.