Det’ en ommer! Demonstranter kæmper for det lokale sygehus efter ny spareplan

Demonstranter ville råbe politikerne op, for silkeborgenserne er alt andet end tilfredse med, at der skal spares på det lokale hospital.

2:32
Demonstranterne tog imod regionsrådspolitikerne, inden mødet gik i gang klokken 13.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

”Knoglefabrik eller lokalt sygehus i Silkeborg?”, ”Silkeborg: Smørhul eller sort hul?”, ”Støt Silkeborg Sygehus!” eller bare slet og ret ”Det’ en ommer!”

Skilteskoven ved Regionshuset i Viborg var ikke til at tage fejl af. For regionsrådspolitikerne blev onsdag mødt af en velkomstkomité, der var alt andet end tilfreds.

Faktisk er silkeborgenserne så utilfredse over de planlagte nedskæringer på Regionshospitalet Silkeborg, at to busfulde demonstranter onsdag tog turen til Viborg.

Her skulle regionsrådspolitikerne behandle budgettet og dermed besparelsen i Silkeborg. En besparelse, der formodes at være på mellem 25 millioner og 40 millioner kroner.

- Det er en fatal fejl, de laver. Det er grotesk, de kan finde på det, siger Susse Ibsen fra Silkeborg.

Hvad tror du, det nytter, I er her i dag?

- Man kan kun håbe. Silkeborg Sygehus skal bevares. Det er derfor, vi er her, siger silkeborgenseren.

Regeringen skal op med flere gysser!

Hun var bakket op af omtrent 100 andre demonstranter med samme budskab.

Derudover demonstrerede fagforeninger såsom Dansk Sygeplejeråd og FOA. De opfordrer regionsrådet til at bede regeringen om flere penge, fordi sundhedsvæsnet er under pres.

Samme holdning har Peter Borgen Jensen. Han var taget fra Silkeborg for at gøre sin stemme gældende:

- Jeg håber, der kommer et borgerforslag om, at regeringen skal op med nogle flere gysser!

Det er ikke endegyldigt besluttet, hvordan millioner i Silkeborg skal spares, men fast ligger det, at akutbilen forsvinder. 

På hospitalet er der desuden lagt op til, at man ikke længere skal modtage akutte visiterede medicinske patienter. Det betyder, at 3000-4000 patienter skal indlægges andre steder såsom i Viborg.

Lukningen af medicinske sengepladser betyder også, at Regionshospitalet Silkeborg ikke længere skal være et døgnbemandet hospital, men at der skal være åbent i dagtimerne.

- Vi vil gerne vise vores utilfredshed. Vi synes, processen har været helt absurd, siger Nikolaj Møller Jensen, der har arrangeret demonstrationen på vegne af foreningen Støt Silkeborg Sygehus.

Skiltene fik også lov at komme med ind i regionsrådssalen.
Skiltene fik også lov at komme med ind i regionsrådssalen.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Politisk er der dog et bredt flertal for budgetforslaget og besparelsen i Silkeborg. Enhedslisten er det eneste parti, der står helt uden for budgetaftalen. 

Derudover har enkelte politikere fra de andre partier tidligre stemt nej. Blandt dem er Annette Roed, som er socialdemokrat og bor i Silkeborg.

- Jeg synes, besparelserne rammer for voldsomt i Silkeborg, siger Annette Roed.

Tror du, at demonstrationer og protester ændrer noget?

- Jeg er helt sikker på, at jeg og mine kollegaer er påvirkede af, hvor meget det betyder i Silkeborg, men om det betyder noget. i forhold til hvordan der bliver stemt, tvivler jeg desværre på, siger Annette Roed.

Formand: Stadig god kvalitet

Samme toner lød fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S), inden han gik i gang med mødet. Han forventede, at de partier, der havde sagt til budgettet i første omgang, ville holde fast.

Også selvom det vil betyde, at nogle vil få længere på hospitalet.

- Patienterne får stadig en ordentlig behandling. Der er nogle, der skal rejse lidt længere nu. Hvis man skal indlægges på en medicinsk afdeling, skal man til Viborg, men det er også hovedparten af den besparelse, der skal findes i Silkeborg. 

- Det betyder, at kvaliteten og trygheden stadig er i orden også for borgerne i Silkeborg, siger den socialdemokratiske regionsrådsformand.

Både fagforeninger og formanden for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau, tog ordet, inden mødet gik i gang.
Både fagforeninger og formanden for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau, tog ordet, inden mødet gik i gang.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Efter to timers debat var der da heller ikke så meget at rafle om: flertallet bag budgettet står ved magt. 

På det sidste regionsrådsmøde i år 20. december skal politikerne så endegyldigt bestemme, hvordan pengene præcis skal spares i Silkeborg.