Markant forslag: Overlad sygehuset i Silkeborg til staten
Besparelser kommer til at ramme Regionshospitalet Silkeborg, og det får nu flere lokale til at foreslå, at sygehuset skal tages væk fra Region Midtjylland.
Region Midtjylland skal spare penge, og det kommer blandt andet til at betyde store besparelser for sygehuset i Silkeborg.
Det står klart, efter at politikerne i regionsrådet natten til onsdag landede en ny budgetaftale.
Selvom samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten er med i aftalen, er den alligevel faldet en række markante Venstre-politikere i Silkeborg for brystet, og derfor kommer de nu med et markant forslag.
- Vi vil anmode regeringen om at vurdere muligheden af, at Folketinget overtager ansvaret for Regionshospitalet Silkeborg.
Sådan lyder det i et brev, som er sendt til sundhedsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsordførerne for de tre regeringspartier.
Det er underskrevet af i alt seks markante Silkeborg-personligheder – heriblandt tidligere folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V), tidligere borgmester Steen Vindum (V) og nuværende politiker Ulrich Fredberg (V).
Sidstnævnte er tidligere overlæge på sygehuset i Silkeborg, og så sidder han selv i regionsrådet for Venstre, som også er med i aftalen.
Tilbageslag for den innovative udvikling
Alligevel udtrykker han sammen med de andre brevskrivere stor bekymring for, man finder besparelser på netop Regionshospitalet Silkeborg.
Det har nemlig siden 2007 været et udviklingshospital, og i dag indeholder det landets eneste universitetsklinik for innovative patientforløb med tilhørende professorat.
Derfor frygter de, at besparelserne kommer til at bremse hele udviklingen i det danske sundhedssystem.
- Jeg vil gerne have, at et innovativt center som Regionshospitalet Silkeborg skal ophøjes over en regional sparerunde, for det kan være med til at redde hele det danske sundhedsvæsen, fortæller Ulrich Fredberg til TV MIDTVEST
- Alle virksomheder, der kommer i økonomiske problemer, vil kaste penge i deres innovationsafdeling for at udvikle en ”redning”. Desværre sker det samme ikke i regional politik, hvor der netop i Region Midt er indgået et forlig om at lukke de medicinske senge på Regionshospitalet Silkeborg. Det vil betyde et alvorligt tilbageslag for den innovative udvikling i sundhedssystemet.
Regionsrådsformand tager afstand fra forslag
Besparelserne i Silkeborg kommer, fordi Region Midtjyllands økonomi ikke kan følge med et stigende behov for medicin og sundhedsydelser.
Derfor står regionen over for at skulle spare 364 millioner kroner, og regionsrådsformand Anders Kühnau står ved, at nogle af pengene skal findes i Silkeborg.
- Jeg tager afstand fra forslaget om, at staten skal overtage hospitalet. Jeg forholder mig til den budgetaftale, jeg har indgået med blandt andet Ulrich Fredbergs parti, og den går jeg ud fra står ved magt. Det indebærer, at vi som region driver hospitalet videre og udvikler det, siger Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland.
Ingen skumle planer om at lukke hospitalet
Hos formanden for Venstre i Region Midtjylland er der heller ikke udpræget begejstring for det forslag, som kommer fra hans egne partifæller.
- Det forslag har ingen gang på jord. Det er rigtigt, at der bliver lavet mange gode ting i Silkeborg, men der er innovation og udvikling på alle vores hospitaler. Ændringerne i Silkeborg kommer, fordi vi skal bruge ressourcerne bedst muligt og skaffe de nødvendige hænder til opgaverne, fortæller Anders G. Christensen (V).
- Der er ikke skumle planer om at lukke Regionshospitalet Silkeborg. Det får en vigtig rolle i fremtiden. I budgetforliget er der også penge til at udbygge hospitalet. For eksempel bliver specialtandplejen samlet i Silkeborg.
Udmeldingen fra partifællen får dog ikke Ulrich Fredberg til at ryste på hånden.
- Man kan spare et trecifret millionbeløb ved at implementere de tiltag, der er udviklet i Silkeborg, alene i Region Midt. At sætte det over styr for at spare 25-40 millioner er helt ude i hampen, lyder det fra Fredberg.