Karina og sønnen ramt af sjælden sygdom: - De første tre år var han pakket ind i bobleplast

Der er ikke mange, der lider af blødersygdom, men hjemme hos familien Jacobsen i Skive er der to.

Karina Jacobsen ønsker ikke, at hendes søn foreløbig skal gå til kontaktsport som eksempelvis fodbold, da der er for stor risiko for skader.
Karina Jacobsen ønsker ikke, at hendes søn foreløbig skal gå til kontaktsport som eksempelvis fodbold, da der er for stor risiko for skader.
Foto/Grafik: Privatfoto/ Colourbox, Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Hvis man falder og slår sig, er det ikke ualmindeligt, at det begynder at bløde. Det er dog ret usædvanligt, at blodet ikke vil størkne.

Det er dog tilfældet hos folk med blødersygdom også kaldet hæmofili. Karina Jacobsen og hendes søn Willum på seks år fra Skive er begge ramt af sygdommen.

- Det betyder, at størkningsprocenten i vores blod er lavt. Blodet har svært ved at stoppe, og vi har nemmere ved at få indre blødninger, siger Karina Jacobsen, som har været bekendt med sygdommen, siden hun var barn.

Da hun fødte sin søn Willum blev han derfor testet for sygdommen, og svaret viste sig at være nedslående.

- Han er nok de første tre år blevet pakket lidt ind i bobleplast, og vi har været over ham, når han skulle lære at kravle og gå, fortæller Karina Jacobsen.

Da han startede i børnehave, begyndte han på forebyggende blødermedicin tre gange om ugen. Medicinen hjælper med at få blodet til at størkne, såfremt uheldet er ude.

- Det giver en tryghed. I starten var pædagogerne virkelig bange for, at der skulle ske noget, men der er kommet ro på og nu. Det gør, at vi kan leve et mere almindeligt liv, siger Karina Jacobsen.

29. februar er det store sjældnedag, hvor der bliver sat fokus på sjældne sygdomme, som for eksempel hæmofili

- Det er vigtigt, at folk bliver mere bevidste om, at der findes mange forskellige sygdomme. Der er nemlig mange sygdomme, man ikke kan se. Det er tit dem, man kan se, der bliver snakket om, siger Karina Jacobsen.