Flertal på plads: Socialdemokratiet støtter en rigsretssag mod Støjberg
Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg skal for en rigsret i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.
Socialdemokratiet stemmer for en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V) i instrukssagen.
Det skriver partiet i en pressemeddelelse.
Dermed stemmer alle partier i rød blok for en rigsretssag mod Støjberg. Og dermed er der et politisk flertal for en rigsretssag. Det bliver den kun sjette af sin slags i danmarkshistorien. Også Liberal Alliance og De Konservative fra blå blok stemmer for en rigsretssag.
Sagen handler om en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Den fandt sted i 2016, da Støjberg var udlændinge- og integrationsminister.
"Meget alvorlig beslutning"
Socialdemokratiet er kommet frem til beslutningen om at stemme for en rigsretssag torsdag på et gruppemøde. Her var også statsminister Mette Frederiksen (S) til stede.
- At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen, siger Frederiksen i pressemeddelelsen.
Rigsretten er en særlig domstol, der behandler og afsiger domme mod ministre, der er tiltalt for ulovlig embedsførelse.
- En rigsret er - og det skal det også være - det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering, siger Frederiksen.
- Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering, siger hun.
Statsministeren henviser til Instrukskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, som Folketingets uafhængige advokater er kommet med.
- Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag.
- Det er samtidig vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag.
- Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister - trods flere advarsler - er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration, siger Frederiksen.
Flere imod rigsretssag
Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod en rigsretssag. Det samme er tidligere Venstre-formand og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen. Han er siden årsskiftet blevet løsgænger efter over 40 års medlemskab i Venstre.
Mens to uvildige advokater over for Folketinget har vurderet, at der er grundlag for en rigsret mod Støjberg, har hovedpersonen selv slået fast, at der ikke er grundlag.
I det hele taget er der en del blæst omkring Støjberg i øjeblikket. Mod slutningen af december valgte hun at trække sig som næstformand i Venstre. Det gjorde hun på opfordring fra formand Jakob Ellemann-Jensen (V).
Samarbejdet fungerede ikke mellem de to. Det har Elleman-Jensen udtalt. Han har blandt andet kaldt Støjberg illoyal som næstformand.
Venstre er det sidste parti, der kommer til at melde sin holdning ud om sagen.