Thilde er uhelbredelig syg - men kæmper for en 'almindelig' hverdag
Der har været meget at se til, efter Thilde Tøt Thomsen fra Kloster fik konstateret kræft i hjernen. Nu prøver hun at holde fast i hverdagen og rutinerne.
Klokken er 8 og 14-årige Thilde Tøt Thomsen er mødt ind på Ringkøbing Skole sammen med sine klassekammerater.
Computeren er tændt, for om lidt starter dansktimen.
Kammeraterne er klar til at modtage dagens undervisning, ligesom så mange andre teenagere en hverdagsmorgen.
Men for Thilde Tøt Thomsen tog hverdagen pludselig en uventet drejning for knap et halvt år siden.
Her fik hun beskeden om, at hun var uhelbredelig syg af kræft i hjernen.
Beskeden var hård, men den tog hverken håbet eller livsmodet fra hende, og nu prøver hun at holde fast i hverdagen og rutinerne.
- Hverdagen har ramt mig nu, så meget som den nu kan. Jeg har jo uhelbredelig kræft, så hverdagen vil nok ikke lande 100 procent, men jeg tror, den er landet, som den kan lande, siger hun.
For Thilde Tøt Thomsen er det derfor heller ikke alle morgener, der starter med et bad og en skål havregrød og så afsted med bussen til skole.
Som de ellers plejede.
I nogle uger bliver hun nu vækket af sine forældre allerede klokken 6, fordi hun skal tage sine kemo-piller.
- Jeg gad godt at være ligesom de andre, for det er ikke sjovt at tage piller. Jeg tror ikke, der er nogen, der vil sige, at det er sjovt at tage piller hele tiden. Så jeg gad godt, det var mig, der først skulle op senere og ikke tænke på alle mulige piller, fortæller hun.
Hjælper andre i svær tid
Kræftbehandlingen får Thilde Tøt Thomsen til at blive træt, og derfor slutter hendes skoledag oftest ved middagstid, så hun kan komme hjem for at tage en lur.
Men selv om dagene er blevet kortere, så insisterer hun på at komme afsted.
- Det betyder meget for mig at gå i skole, for så får jeg kontakt med mine venner. Hvis jeg bare var hjemme, som jeg var meget i starten, så var jeg ikke sammen med mine venner, forklarer hun og fortsætter:
- De andre snakkede meget sammen, og jeg kunne ikke være med, så det var svært. Så det er fedt at være i skole igen og være sammen med andre.
I fritiden finder hun også overskuddet til stadigvæk at være hjælpetræner for et gymnastikhold for børn, der går i børnehave og 0. klasse.
- Det kan gøre, at en dårlig dag bliver god, fordi jeg godt kan lide at være social og hjælpe andre, også fordi jeg selv får meget hjælp, så kan jeg også godt lide at hjælpe andre, understreger hun.
En dag ad gangen
De første måneder efter Thilde Tøt Thomsen fik konstateret kræft gik al familiens tid med strålebehandling og en stor indsamling til Knæk Cancer, som hun selv tog initiativ til, og som endte med at runde knap 750.000 kroner og engagerede hele lokalsamfundet.
Derfor handler det nu om at finde en ny hverdag for hele familien.
- Hverdagen kører derud af – men vi har det jo ikke, som vi havde det før, Thilde blev syg. Udefra har vi jo det godt. Vi lever livet og gør en masse ting sammen men stadigvæk med en stor klump i maven og en masse, masse frygt, siger Linda Tøt Thomsen, der er mor Thilde Tøt Thomsen, og fortsætter:
- Thilde er syg, og det kan vi jo ikke rigtig komme ud af – så vi må køre hverdagen derudfra og prøver på at have en normal hverdag, men det rammer da også.
Lagt i kunstig koma med overtryk i hjernen
Det var hendes mor, Linda Tøt Thomsen, som en søndag i april opdagede de første tegn på, at noget slet ikke var, som det skulle være.
Familien var den dag gået i haven sammen, men pludselig så Linda Tøt Thomsen, at hendes datter gik rundt med en slukket græsslåmaskine.
- Jeg kaldte: ”Thilde, hvad laver du?” Men hun gik bare videre. Så gik jeg hen til hende, og så kiggede hun på mig med et helt tomt blik. Hun begyndte at savle, der rendte snot ud af næsen på hende, og hun begyndt at få opkastfornemmelser, fortæller Linda Tøt Thomsen.
Hun ringede derfor til vagtlægen, som med det samme ringede efter en ambulance, og da redderne nåede frem og så Thilde Tøt Thomsen, rekvirerede de straks en lægehelikopter.
I den blev hun fløjet til Aarhus Universitetshospital i Skejby, hvor hun blev lagt i kunstig koma.
På sygehuset undersøgte lægerne hende og fandt ud af, at hun havde for højt tryk i hjernen, derfor fik hun opereret et dræn ind, som skulle hjælpe med at sænke trykket.
Operationen har efterladt et ar fra øre til øre hen over hendes hoved, men vigtigst af alt har det givet hende svar.