Minksygdom er ude af kontrol

På 29 minkfarme omkring Holstebro er sygdommen plasmacytose nu konstateret. Men endnu flere farme kan være smittet.

161015Mink.jpg

Nye tilfælde af minksygdommen plasmacytose bliver nu konstateret så hurtigt på, at minkbranchen er ved at miste overblikket. Det seneste tal er, at 29 farme omkring Holstebro enten har smitten eller er mistænkt. Det skriver Dagbladet Holstebro.

Det er Poul Pedersen, der er direktør på Fodercentralen For Holstebro Og Omegn, der bekræfter tallet over for Dagbladet.

- Det er rimelig voldsomt. Vi har 250 farme, som vi kører foder ud til, så det er godt hver tiende, siger han til avisen og fortæller, at de smittede og mistænkte farme er lagt ind på en rute, så man minimerer risikoen for smitte.

For at en farm kommer under mistanke, skal et til fire dyr være fundet med smitten. Hvis der er over fire tilfælde, bliver farmen konstateret som smittet.

Flere hundrede til informationsmøde

Ind til nu er godt halvdelen af farmene i Holstebro testet, og flere farme vil sandsynligvis vise tegn på smitte i takt med, at blodprøverne på farmene bliver analyseret.

Torsdag var der møde i Idom, hvor 300-400 minkavlere var mødt frem, og hvor Sander Jacobsen, der er kommunikationsdirektør for Kopenhagen Fur, er blevet formand for en koordinationsgruppe, der skal holde øje med udviklingen.

Normalt bliver de farme, der får konstateret plasmacytose, slået ned, men i øjeblikket forsøger man at vente fire uger, før saneringsarbejdet går i gang. Pelsningssæsonen begynder om fire uger, og skindene er værdiløse, hvis minkene bliver slået ned nu. Desuden vil alle udgifter til foder, arbejde, indkøb af dyr og andet vil være tabt.

Mink kan gå med plasmacytose-smitten i flere måneder uden at have symptomer på den.