Mikael har Downs syndrom, men det stopper ham ikke i at arbejde

38-årige Mikael Kjærgaard Markussen har Downs syndrom, men en ny tankegang har gjort det muligt for ham at komme tæt på sin drøm om et arbejde.

4:33
Han nyder at spille for børnene, som er umiddelbare og uden fordomme.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

Denne artikel er en del af serien ”Fik du læst?”. Vi har fundet de bedste historier frem fra gemmerne til din sommer.

Der er nerver på.

Mikael Kjærgaard Markussen har øvet sig i mange dage, men han er altid spændt, når han skal ud at synge og spille med børnene i Holmsland Børnehus i Kloster.

I dag er der lidt flere sommerfugle i maven end normalt. Pressen er nemlig også inviteret til at se, hvad den nye tankegang inden for handicap og psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune kan føre til.

Mikael Kjærgaard Markussen er 38 år og har altid haft et stort ønske om at blive pædagog og spille musik.

Det lyder umiddelbart som en drøm, der er svær at indfri, da han ikke ville være i stand til at tage en traditionel uddannelse.

Men nu står han på gulvet i børnehaven med en kreds af børn omkring sig som klapper og synger med på hans sange.

Det er ikke fordi, han kan frygtelig mange akkorder på den medbragte guitar, men han har børnene i sin hule hånd.

- Det er dejligt. Det er en god dag, og jeg er glad, siger han.

0:28

Den nye tankegang

En gang om måneden kommer Mikael Kjærgaard Markussen i børnehaven i Kloster og er musikbesøgsven.

Det er blevet til virkelighed efter, at de er begyndt at arbejde med recovery rehabilitering i handicap og psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kort fortalt handler det om at vende sin tankegang.

- Nu lytter vi først og fremmest til borgernes drømme og ønsker, inden vi kommer med alle vores faglige argumenter for, hvorfor det her her kan lykkes eller ikke lykkes, forklarer Kristina Brit Olesen, der er leder af Dagtilbuddene i Handicap og Psykiatri.

- Kommunen uddanner i alt 430 medarbejdere i recovery rehabilitering, og det vil komme til at kunne mærkes på hele handicap- og psykiatriområdet, fortsætter hun.

En gang i måneden arbejder Mikael Kjærgaard Markussen i børnehaven.
En gang i måneden arbejder Mikael Kjærgaard Markussen i børnehaven.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

Børn har ingen fordomme

Mikael Kjærgaard Markussen er det gode eksempel på, hvor enkelt det nogle gange kan være.

- Vi har nogle dygtige medarbejdere, der har tænkt, hvordan kan vi indfri Mikaels ønsker, inden for de rammer vi har. Og her får han en succesoplevelse med at være ude i samfundet og ikke bare på den institution, hvor han til dagligt er i et aktiverings- og samværstilbud, forklarer Kristina Brit Olesen og fortsætter:

- Han er stolt og glad, når han kommer hjem, og i børnehaven har de taget rigtig godt imod ham. Børnene er umiddelbare og har ingen fordomme. De nyder, at der er andre mennesker, end der plejer at komme en børnehave.

Mikael Kjærgaard Markussen er på arbejde i børnehaven foreløbig indtil sommerferien, men alle håber, at ordningen bliver forlænget.